Три вида данъци продължават все още да бележат ръст у

...
Три вида данъци продължават все още да бележат ръст у
Коментари Харесай

Приходите от три вида данъци растат въпреки кризата

Три типа налози не престават към момента да бележат растеж у нас на фона на безпрецедентната здравна и икономическа криза, подбудена от ковид. Това са ДДС от покупко-продажби в страната, налога върху приходите по трудови контракти и акцизът върху тютюневите произведения, съгласно данните на финансовото министерство за осъществяването на бюджета към края на септември. 

Като цяло постъпленията от главния приходоизточник в бюджета - налога върху добавената стойност, намаляват в съпоставяне със септември 2019 година. За първите девет месеца на годината от Данък добавена стойност в хазната са влезнали 8.108 милиарда лева, което е с 308 млн. лева по-малко.

Спадът в приходи от този налог всъщност са от вноса на артикули, до момента в който за покупко-продажби в страната приходите са по-големи от миналогодишните. 

Данък добавена стойност от внос за деветте месеца е в размер на 2.549 млрд. лв.., като понижението е с  637,6 млн. лева (20%), в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, оповестява МФ. Обяснението е в понижената стопанска интензивност, в резултат на ограничаващите COVID-мерки, както и спадът в цената на суровия нефт, намалелите количества на внасяни стоки за междинно ползване (черни, цветни метали и др.), курсът на щатския $ по отношение на еврото. Влияние оказва и въведената от средата на 2019 година законодателна смяна за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност при импорт на артикули от трети страни. Ефектът от използването на този режим за интервала януари-септември 2020 година е неначислен Данък добавена стойност в размер на 817,4 млн. лева, показва МФ. От този режим са се възползвали 63 вносители, като стоките с най-голям дял са руди и шлаки - 528,5 млн. лева, мед и произведения от мед – 98,6 млн. лева

В същото време постъпленията от Данък добавена стойност при покупко-продажби в страната за деветте месеца на година възлизат на 5.559 млрд. лева и нарастват с 329,7 млн. лева (6,3 %) по отношение на същия интервал на миналата година. Това демонстрира, че вътрешното ползване не е пострадало съществено от коронакризата, с помощта на увеличените бюджетни заплати от началото на годината, бонусите към хонорари и пенсии, както и субсидиите за опазване на заетостта по схемата " 60/40 ".

От акцизи в хазната са влезнали 4.1 милиарда лева, което е с към 33 млн. лева по-малко от миналата година. Намаление има на приходите от акциза на горивата - към 110 млн. лева до 1.729 милиарда лева, което е отражение на ограниченията за пътуване през април-май и спадът в превоза, обвързван с туризма. Приходите от акциз от алкохолни напитки също понижават - с към 22 млн. лева до 212.3 млн. лева За сметка на това порастват постъпленията от данък на тютюневите произведения - тази година те се със 102 млн. лева повече и доближават 2.130 милиарда лева

Фирмите са внесли в хазната 1.517 млрд. лева от налог облага  към септември, демонстрират още данните на МФ. Сумата е със 150,8 млн. лева по-малко от предходната година. От данък върху дивидентите обаче постъпленията порастват - за деветте месеца те са с 5,8 млн. лева повече (10,9 %) по отношение на интервала януари-септември 2019 година

Въпреки икономическата рецесия, подбудена от ковид, и загубата на десетки хиляди работни места, приходите от налози върху приходите порастват през първите девет месеца на годината спрямо предходната година. Към септември от подоходен налог в хазната са импортирани 3.079 млрд. лева. - със 100,3 млн. лева повече. Основно въздействие оказват нарасналите бюджетни и училищен заплати от началото на годината, 30%-ния растеж на възнагражденията в 28 администрации поради ковид, мярката „ 60/40 ”, посредством която страната поема изплащането на 60% от осигурителния приход и осигурителните вноски за сметка на осигурителя, както и увеличения на най-малък застрахователен приход за работещите в секторите „ Хотелиерство “ и „ Ресторантьорство “.

И до момента в който налога върху приходите от трудови и служебни правни отношения пораства, този върху приходите на свободните специалности понижава - към септември събраният данък е 279 млн. лева, което е с 27,4 млн. лева. спрямо края на септември 2019 година

Като цяло приходите в бюджета към септември 2020 година достигат 32.415 милиарда лева в края на септември - с 383,5 млн. лева по-малко отпреди година. При данъчните и неданъчните доходи спадът е по-голям - със 750,3 млн. лева Той обаче се компенсира ненапълно от по-големите помощи (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС), които спрямо преди година са с 366,8 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР