Три уникални места на античния Филипопол ще бъдат показани на

...
Три уникални места на античния Филипопол ще бъдат показани на
Коментари Харесай

Архитектите против парапет на античния форум

Три неповторими места на античния Филипопол ще бъдат показани на възобновения конгрес на площад " Централен ". По някакво съвпадане навръх 20 метра от часовника на пощата е бил идеалният център на античния град. Там е кръстовището на двете най-важни улици във всяко римско населено място - Кордо максимус и Декуманус максимус. Едната е по оста Север-Юг, а другата постоянно върви изток-запад. Другият неповторим обект са западните пропилеи /вход/ за форума на Филипопол. Зад него е мраморната колонада от златния императорски интервал. Мястото обаче се сблъска и с първия си проблем, обвързван с сигурността.

На реставрирания римски конгрес има една част, която е в действителност рискова за деца, разсеяни и подпийнали пловдивчани. На мястото има огромна разлика в равнищата на терена, а не е планувано монтирането на предпазен парапет.

Точно под южното стълбище на обекта стартира римската улица Кордо максимус. Тя е от различен времеви интервал от разкрития до нея западен вход за форума. И тъкмо поради това е на 1,6 метра над долните му стъпала. Получила се е продълговата дупка с едно рисково проваляне. А по план тук не е очакван парапет. Мястото е още по-рисково и поради нащърбените огромни сиенитни блокове на Кордо максимус.

„ Точно това умуваме с реставратора Никола Стоянов - би трябвало да има парапет, само че той не се връзва със стила на обекта ”, сподели арх. Румяна Пройкова. Тя отхвърля концепцията за стъклена бариера, която да пази хората от рухване. Арх. Пройкова напомня, че е обиколила множеството разкрити антични градове на Балканския полуостров и в Мала Азия. Такива парапети там няма. „ Няма и на нашия Античен спектакъл, където първият ред седалки са на 1,8 метра височина над сцената. И на никой не му минава през мозъка да инсталира парапет ”, споделя арх. Пройкова. Според нея в античността на тази места е имало парапети единствено с цел да пазят публиката от дивите зверове, когато са организирали кървави зрелища.

„ Вероятно и тук няма да сложим парапет. Вместо това ще сложим предупредителни табели на площада, че на мястото не би трябвало да се позволяват деца без компаньон ”, сподели арх. Пройкова. С това обаче проблематичното място не става по-безопасно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР