Три седмици след като урагана Отис удари Акапулко, бизнеси от

...
Три седмици след като урагана Отис удари Акапулко, бизнеси от
Коментари Харесай

Акапулко се надпреварва да рестартира туристическия си двигател, след като ураганът Отис опустоши неговите хотели, ресторанти

Три седмици откакто урагана Отис удари Акапулко, бизнеси от всевъзможен тип и размери кипят от интензивност като поданици работа с една единствена цел: рестартирайте допустимо най-скоро туристическия мотор на този град от 1 милион души

ByMARÍA VERZA Associated Press 17 ноември 2023 година, 10:17 ч.

АКАПУЛКО, Мексико -- Клавиатурата и барабаните от музикално шоу тропат единствено на метри от планина от парчета от стихия и разрушени хотели, оставени от урагана Отис преди три седмици. В северния завършек на залива Акапулко фризьори и масажистки метат клони от плажа.

В целия тихоокеански курорт Акапулко жителите работят с една единствена цел: рестартирайте мотор на туризма на този град с 1 милион души допустимо най-скоро.

„ Ако няма туризъм, нищо не се случва “, сподели Хуан Карлос Диас, 59-годишен -стар служащ чака храна, разпределена от бойци. „ Това е като дребна верига, генерира (пари) за всички. “

Отис, вихър от категория 5, който удари Акапулко на 25 октомври, нанесе вреди на 80% на своите хотели и 95% от нейния бизнес, както и оставя минимум 48 души убити, 26 изчезнали и визира към 250 000 фамилии, съгласно държавни данни. Жителите се стремят да подсигуряват, че опустошението не е нокаутиращ удар върху тогавашния именит курорт.

От златната епоха на Акапулко през втората половина на 20-ти век – когато Джаки и Джон Ф. Кенеди бяха на меден месец тук и Елвис Пресли и други звезди ги посещаваха – възходът на други дестинации като Канкун, съчетани с проведена престъпност, с цел да прогонят интернационалните гости.

Но градът към момента имаше предани почитатели на мексикански туристи, които идваха поради неговите плажове и нощен живот. Той беше хазаин на спортни събития и огромни бизнес събирания, в това число интернационална минна конференция, която беше в града, когато Otis удари. Курортът можеше да се похвали с 20 000 хотелски стаи, 377 хотела и голям брой други места за ваканционно настаняване.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор даде обещание, че Акапулко ще бъде подготвен да приема гости това празничен сезон, в случай че са в понижен брой, само че не всеки го има вяра. Повечето считат, че на града ще му отнеме година или две, с цел да се върне от опустошението на Отис.

Яир Гевара, основен сервитьор в хотел Dreams, един от високите кули, разрушени от ветровете на Otis със скорост 165 mph, се появиха на работа в деня след бурята и започнаха да координират промените за разчистване на 20 служащи. През тези ранни дни им е плащана храна и артикули от първа нужда, сподели той.

Наскоро сутринта към 30 членове на група масажисти и фризьори изровиха части от разрушени лодки, до момента в който почистваха плаж в северната част на залива на Акапулко.

„ Искаме туристите да дойдат скоро “, сподели Линда Видал, обяснявайки за какво почистват бряг.

Известните гмуркачи от скали Ла Кебрада, които оставят туристите без мирис от десетилетия, почистват дъното на океана от парчета в региона, където приключват своите над 100 -крак лебед се гмурка в Тихия океан.

„ Имаше доста парчета, стъкло и метал “, сподели Елихио Алварес, който на 50 години към момента се изстрелва в кипящата вода. Той и други бързат да провеждат виртуални шоута, както правеха по време на пандемията, с цел да печелят пари, до момента в който туристите се върнат. Възстановяването на постоянен интернет е настоящата им спънка.

Хесус Замора, член на държавния съвет по туризъм в Гереро, където се намира Акапулко, преустрои част от ресторанта си с паднали крака и след четири дни част от него беше отворена още веднъж.

Миналия уикенд той беше хазаин на десетки посетители, измежду които чиновници, които правеха броене на вредите към бранша на туризма. Замора и други към момента не знаят какъв брой помощ ще им донесе това броене или по кое време ще пристигна.

„ Просто се надяваме “, че ще пристигна, сподели той.

Лопес Обрадор се е срещал неведнъж с бизнес водачи от туристическия бранш на Акапулко. Въпреки че резервираха мненията си дискретни, те имат вяра, че предлаганата до момента поддръжка – заеми и удължение на налозите – е позитивна, само че незадоволителна.

Президентът даде приоритет на директната помощ за най-бедните фамилии, макар че огромна част от тази помощ също към момента не е материализирана.

В хотел Flamingos – в миналото хазаин на холивудските митове Джон Уейн, Ерол Флин и Кери Грант – шепа другари на притежателите неотдавна събираха клони и парчета към мястото, където най-известният Тарзан, Джони Вайсмюлер, е прекарал последните години от живота си. Пищните дървета, в това число вековна сейба, са лишени от клоните си.

Диана Сантяго, дъщерята на притежателя, счита, че възобновяване на спартанските 40 стаи на розовия хотел ще бъдете мудни, тъй като те към момента не знаят от кое място ще дойдат парите.

„ Ще отворим сметка (за дарения), с цел да оцелеем тези месеци, “, сподели Сантяго. Те също възнамеряват да се върнат към тактика за оцеляване от пандемията: продажба на храна за у дома, до момента в който съумеят да отворят още веднъж ресторанта с неговите невероятни гледки. Хотелските стаи ще дойдат последни.

Големите хотелски вериги също се съмняват, че ще могат да отворят незабавно щом Лопес Обрадор би желал, макар че гъмжат от служащи, доста, които са пристигнали отвън щата.

И макар че президентът увери хората, че Откритото състезание по тенис на Мексико – най-емблематичното спортно събитие в Акапулко – ще продължи без спиране от 2001 година насам през февруари с първенци като Рафаел Надал и Новак Джокович, уредниците към момента не са удостоверили това. пирамидата, където отсядат тенисистите, не сподели по кое време ще отвори още веднъж. Отис го остави в скелетна форма.

Правителството разгласи завършек на изключителното състояние в Акапулко предходната седмица, само че доста хора в града към момента нямат съществени потребности и планини от отпадък и парчета не престават да задръстват улиците.

Грегорио Гарсия, водач на такси, който се върна на работа след бурята незабавно щом съумя да закърпи гума и да откри бензин, призна, че има поданици, които се оплакват, че туристическият бранш е приоритет в напъните за възобновяване. Той към момента няма ток и вода у дома, само че не е склонен с недоволствата.

„ Ако няма туристи, няма нищо “, сподели той.

__

Авторите на AP Марк Стивънсън и Карлос Родригес в Мексико Сити способстваха за този доклад.

Водещи истории

ABC вести онлайн

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР