Три седмици след като пожар в незаконно депо за отпадъци

...
Три седмици след като пожар в незаконно депо за отпадъци
Коментари Харесай

Никой не поема отговорност за сметището край моста на "Струма"

Три седмици откакто пожар в нелегално хранилище за боклуци под мост на   " Струма " край Дупница докара до затваряне на част от автомагистралата за неопределен срок, никой не поема отговорност за окончателното почистване на терена. Броени дни откакто от Агенция " Пътна инфраструктура " обявиха, че са изчистили отпадъците под моста, стана ясно, че са се появили нови отпадъци. Това разкри репортаж на Би Ти Ви през вчерашния ден. Освен това купищата боклук на общинския терен към момента стоят, а институциите започнаха вербален дуел чия отговорност е почистването. От община Дупница декларират, че съгласно закона не са притежатели на отпадъците и те би трябвало да бъдат разчистени от притежателя им -  компания " Феникс " - Дупница.

Според Десислава Борисова от община Дупница локалната власт няма да се заеме с разчистването на боклука на общинска територия, струпан около магистралата. Според наставления, отправени към общината обаче, тя е виновна за почистването, тъй като отпадъците са на нейна територия.  " Всички институции трансферираха топката в ръцете на община Дупница " съобщи Борисова и цитира част от Закона за ръководство на отпадъците, съгласно който, откакто се знае кой е притежателят им, общината не е виновна за тях и по тази причина се се чакат решенията на екоминистерството и Регионалната ревизия по околната среда и водите в Перник. Дотогава рисковият отпадък остава в подножието на автомагистралата. Остава и заплахата за нови пожари.

" Отпадъкът има генезис и охарактеризиране, известно е, че е от активността на компания " Феникс " - Дупница. Освен това са направени инспекция и протокол, в който е разказан всеки боклук поотделно. Този протокол демонстрира кой е притежателят му ", изясни още Борисова.

Боклуците под моста бяха разчистени от АПИ след потушаването на пожара. От изпратен на малкия екран неизвестен видеоклип се вижда обаче по какъв начин товарен камион изсипва още боклуци край основите на моста. Твърди се, че той е сниман, откакто сметището там бе разчистено от пътната организация. От АПИ декларират, че видеото е остаряло, само че от община Дупница настояват след направени инспекции, че е снимано след почистването на боклука. В новата " доставка "   има индустриални и промишлени боклуци, които по закон " имат право да се ръководят от лицензирани компании със съответното позволение ", съобщи Борисова. Тя сподели и фотография, от която се вижда, че след пожара на мястото не е имало отпадък, а сега се натрупа отначало.

ЗАКАНА

Ще бъдат взети крути ограничения по отношение на материалите към моста на Автомагистрала „ Струма ” при Дупница. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след работна среща в Кюстендил, съобщи организация " Фокус ". „ Ще покажем цялата суровост на процедурите - административни и нормативни, във връзка с притежателя ”, сподели още  министърът. По време на срещата станало ясно, че собствеността върху терените, граничещи със сервитута на държавния път, не е потвърдена, тъй като има правосъдни процедури с общината. Именно върху тези терени се намират огромна част от отпадъците. Към момента сервитутът на моста е разчистен, само че в непосредствена непосредственост има струпани купища боклуци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР