Tри седмици продължава - почти достатъчно време, за да може

...
Tри седмици продължава - почти достатъчно време, за да може
Коментари Харесай

Кога ще приключи стачката на сценаристите в Холивуд?

Tри седмици продължава - съвсем задоволително време, с цел да може американците да усетят неналичието на обичаните си водещи като Джими Фалън и Сет Майерс по малкия екран. Бойкотът стартира, откакто огромните кино студиа и стрийминг платформи не извършиха настояванията на сценаристите за по-добро възнаграждение и шерване на облагите от сполучливите планове.

Единственият въпрос, който хората си задават, е по кое време ще свърши всичко това, написа Vanity Fair, като разказва три вероятни сюжета за излаз от рецесията.

Първата стачка на сценаристите от 15 години насам ще бъде разрушителна освен за работещите в развлекателната промишленост, само че и за всички останали, които я подкрепят.

Това визира и доставчиците на кетъринг за снимачните площадки, и уредниците на събития, само че най-много за феновете, които са привикнали да се хранят с нови излъчвания.

Последният път, когато сценаристите стопираха да работят, беше през през 2007 година Тогава Netflix още оферираше DVD-та чартърен, а iTunes таман започваше да продава сериали. Прекъсването на работата в Холивуд продължи цели 100 дни. Рекордът се държи от стачката на Гилдията на сценаристите в Америка през 1988 година - 153 дни.

 Кога ще завърши стачката на сценаристите в Холивуд?

Днес Гилдията споделя, че е подготвена да стачкува, до момента в който не реализира договорката, от която членовете ѝ се нуждаят, с цел да са сигурни, че " писането е жизнеспособна специалност “.

Това обаче очевидно ще отнеме по-дълго време от мечтаното, както демонстрират коментаторите пред Vanity Fair.

Анализаторът Дъг Кройц предвижда, че прекъсването на работата ще отнеме най-малко три месеца. Шоурънърът на сериала " The Good Doctor " Дейвид Шор разяснява, че в никакъв случай не е виждал сътрудниците си толкоз единни - макар че никой от тях не би желал да стои без работа " даже ден повече, в сравнение с би трябвало ".

Какви са вероятните разновидности за справяне с рецесията?

Оптимистичната догадка: Стачката да завърши в средата на юли

Не се надявайте: сценаристите и шефовете на студиата надали скоро ще се спогодят.

Двете страни отхвърлят да се върнат на масата за договаряния, откогато опитите им да се спогодят се провалиха на 1 май. Сега са във фаза на " изстудяване " на напрежението, както го разказват в телевизионната промишленост.

От студиата пуснаха изказвания, които демонстрират какъв брой огромни разлики имат със сценаристите по основни въпроси, в това число консолидираното на изкуствен интелект (AI) в работата.

Реалистично, договарянията може да се възобновят най-рано при започване на юли. Това е по този начин, тъй като Асоциацията на продуцентите сега е заета с договарянето с Гилдията на режисьорите и Гилдията на филмовите артисти, чиито контракти също изтичат на 30 юни.

Ако режисьрорите и актьорите съумеят да се спогодят със студиата и даже да реализират прогрес по някои от същите проблеми, които бяха трудности в договарянията с Гилдията на сценаристите, това би могло да отпуши блокадата в Холивуд.

 Стачката на сценаристите в Холивуд - WGA

Тази борба обаче няма да е лесна.

Ръководството на Гилдията на режисьорите призна, че „ ще има спор ", а актьорите към този момент разискват дали да не разгласят подготвеност за своя стачка още преди да стартират договарянията на 7 юни.

Ако договарянията на студиата се провалят с която и да е от гилдиите, това ще тласне промишлеността в напълно друга посока.

Юли е значим и заради друга причина: тогава телевизионните и кино студия могат да упражнят уговорка за " форсмажор ", която всъщност им разрешава да се измъкнат от всяка договорка, провалена поради събитие, което е отвън техния надзор.

Студиата към този момент са спрели доста от взаимоотношенията си с сътрудници и може да стартират да анулират покупко-продажбите през юни. Това не е безобидна опасност. По време на последната стачка огромните студия прекратиха редица контракти с известни сценаристи и продуценти.

„ 99% от създателите, които вземат участие в стачката, може да бъдат доста наранени поради въздействието, което студиата и мрежите ще упражнят с клаузата за форсмажор “, сподели юристът Елза Рамо.

С други думи, не очаквайте студиата да се върнат на масата за договаряния, до момента в който не съумеят в допълнение да понижат разноските, като съкратят някои неефективни контракти.



Вариант 2: Стачката ще завърши до есента

Ако стачката на сценаристите продължи колкото последните две спирания, Холивуд ще може да се върнат на работа най-рано през август или най-късно през октомври.

Повечето хора от промишлеността залагат, че този сюжет е най-вероятен.

През 2007-2008 година спорът е позволен, откакто Гилдията на режисьорите подписва свое съглашение със студиата и освобождава пътя за нови договаряния сред студиата и сценаристите. Тогава промишлеността има и още едно безпокойство - че в случай че връзките не се подобрят преди " Оскарите ", церемонията ще бъде цялостен неуспех.

Наградите " Еми “ тази година са планувани за 18 септември. Събитието няма напълно същото въздействие в Холивуд, нито получава рейтингите на церемонии като " Оскарите " преди 15 години.

Но в случай че стачката продължи до септември, това ще бъде пагубно за есенния ефирен сезон и ще попречи на известните сериали и излъчвания да стартират отначало.

Продуцентите показаха графици, които са цялостни с подготвени реалити излъчвания, спорт и новинарски стратегии - т.е. имат с какво да компенсират този потрес най-малко краткотрайно.



Вариант 3: Дядо Коледа може да постави завършек на стачката

Много действителна опция е примирието да настъпи към Коледа. Ако Гилдията на сценаристите и Асоциацията на продуцентите не съумеят да се спогодят до есента, паузата може да продължи до края на годината.

Проблемите са тежки. И двете страни имат доста годни причини. Трудно е да забележим кой ще бъде подмолният договарящ, който ще преодолее разликите и ще стартира да договаря качествено, разясняват наблюдаващи на промишлеността.

Какво би влошило ситуацията? Ако режисьорите или актьорите се причислят към стачката на сценаристите.

Исторически видяно, Гилдията на режисьорите няма податливост към митинги. Членовете ѝ са стачкували единствено един път в 87-годишната си история, а прекъсването на работата им е траяло единствено пет минути, преди да бъде подписано съглашение.

Но в случай че актьорите стачкуват, режисьорите няма да имат какво да режисират.

Стачката на сценаристите прекъсна някои продукции, само че протестът от страна на някоя от другите две гилдии би принудил всички да спрат работа изцяло.

Това ще блокира всички сериали, планувани за есенния сезон, а филмите за 2024 година ще бъдат отсрочени безсрочно.

Или както разяснява един от коментаторите пред Vanity Fair: " Ще бъдем осъдени да гледаме действителния свят - вести и спорт ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР