Три поредни загуби и пропадане до 52-ото място в световната

...
Три поредни загуби и пропадане до 52-ото място в световната
Коментари Харесай

Григор Димитров и предизвикателството на твърдите кортове

Три следващи загуби и проваляне до 52-ото място в международната класация – това е равносметката за Григор Димитров в последния месец. Българският тенисист приключи сезона на трева без нито една победа и с ранни отпадания във всички шампионати, в които взе присъединяване. За пръв път от 2012 година той е отвън първите 50 на международната класация.

От края на юли стартира сезонът на твърди кортове, който за Димитров може да бъде основната опция да се изкачи в ранглистата до края на годината.

Българинът, който преди при започване на май смени треньора си и продължава да търси правилния темп, ще взе участие в пет шампионата в границите на идващия месец – Атланта, Лос Кабос, мастърсите в Канада и Синсинати, както и в последния шампионат от Големия шлем US Open.

Фотогалерия: Мимолетната поява на Григор Димитров на "Уимбълдън " >

За да влезе в темп на твърдите кортове, българинът е избрал да стартира с два шампионата от сериите АТП 250. В предходните години Димитров избягваше надпреварите от най-ниската категория, само че Атланта и Лос Кабос му дават добра опция да опита да върне увереността си.

Нова настилка, нов шанс

За конкуренцията в щата Джорджия някогашният №3 в света получава " уайлд кард " след отхвърли на Феликс Оже-Алиасим да взе участие. " За мен е доста вълнуващо да стартира сезона на твърди кортове точно в Атланта. Вярвам, че той ще ми помогне да се приготвя по най-хубавия метод за US Open ", разяснява Димитров пред уеб страницата на конкуренцията.

Григор Димитров - индивидът на арената, който продължава да се лута

В Атланта от 22 юли българинът ще има за противници главно американци, които за момента са декларирали присъединяване първенецът от 2018 година Джон Иснър, Франсис Тиафо, Тейлър Фриц, Райли Опелка и други.

В програмата на Димитров е включен и шампионатът в Лос Кабос, Мексико. Още при започване на април се разбра, че той е приел поканата на уредниците и е един от първите, удостоверили присъединяване. Фабио Фонини е най-голямото име измежду участниците в Лос Кабос и единственият състезател от топ 10. Сред останалите са Диего Шварцман и Лука Пуй.

Надпреварата в Мексико (29 юли – 3 август) съответствува с шампионата във Вашингтон от сериите АТП 500, в който Димитров по традиция взе участие.

През август българинът ще взе участие в двата северноамерикански мастърса – в Монреал и Синсинати, които стартират надлежно на 5 и 12 август, и ще са последни инспекции преди US Open.

В битка за точки

В шампионатите до US Open Димитров има да пази общо 280 точки. През 2018 година българският тенисист стартира сезона на твърди кортове от пето място в международната класация, а единствено 12 месеца по-късно е отвън топ 50.

Идните надпревари му дават опция да направи скок напред при положителни резултати. През предходната година той отпадна още в първия кръг на US Open (10 точки), а в Канада (180 точки) и Синсинати (90 точки) напусна надлежно на четвъртфинал и осминафинал.

Димитров няма точки, които да пази в Атланта и Лос Кабос, тъй че каквото завоюва до началото на август ще се прибавя към актива му за международната класация. В момента българинът има 952 точки, само че още от идващия понеделник ще се изкачи с две позиции до №50, откакто Марко Чекинато и Ришар Гаске губят надлежно 22 и 17 места.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР