Три паралелни протеста затрудниха движението в София и страната -

...
Три паралелни протеста затрудниха движението в София и страната -
Коментари Харесай

Превозвачи в цялата страна излязоха на протест

Три паралелни митинга затрудниха придвижването в София и страната - на превозвачите, на работещите в градския превоз и на таксиметровите водачи. Ключови кръстовища в пиковете часове бяха затворени в София,имаше и блокади на пътища.

Всички стачкуват против високите цени на горивата и желаят ограничения и помощ от страната.
Националният митинг на превозвачите е следващ.





СОФИЯ

Рано сутринта камионите на протестиращите превозвачи се събраха на автомагистрала " Тракия " на входа за София в очакване по-късно да тръгнат на протестно шествие. Към 10:30 стана ясно, че в центъра на столицата ще бъдат позволени единствено превозвачи без камионите , което породи недоволството им.



" За страдание от страна на ръководещите още веднъж имаме възбрана да правим нещата, които сме съгласували със Столична дирекция на вътрешните работи - а точно да създадем шествие до четвърти километър и да се върнем назад, където е позволено за камиони ", сподели Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи.

По обяд превозвачите пристигнаха с рейсове и се включиха в общия митинг пред Министерския съвет, а малко по-късно се насочиха на протестно шествие към Министерство на превоза и желаеха оставката на министър Николай Събев.





БУРГАС

В Бургас превозвачи отчасти блокираха придвижването по околовръстната ул. „ Крайезерна “ , като не допускаха камиони, които не вземат участие в митинга. До напрежение се стигна, откакто ТИР на куриерска компания опита да премине през блокадата.



" Снимайте го този господин, той е български подбудител. Въпросният господин, в този момент приказвах с полицията, която охранява митинга, изобщо не е спрял. Щял е да сгази служителя на реда ", оплака се Тодор Димитров от Сдружение на интернационалните превозвачи.

Протестиращите се обърнаха към транспортния министър Николай Събев, който е бил формален притежател на спедиторската компания, само че предходната година е излязъл от ръководството ѝ.

" Г-н министър, по този начин ли ще я караме, единствено желая да попитам? Вижте какъв брой хора са се събрали тука, елате при нас, чакаме ви, както отидохте при мотористите с мотопед. Вземете си ето този влекач, за какво не се качихте вие да го вършиме, а пращате това момче да се конфронтира с нас. Този отговор желаеме всичките, които сме се събрали “, сподели Димитров.

За да се потуши напрежението камионът на куриерската компания се включи в демонстрацията, а участниците в нея налепиха по каросерията му протестни лозунги.



ПЛОВДИВ

Тирове и рейсове излязоха на три от главните входно-изходни пътни артерии на Пловдив , без да бъде блокирано придвижването. Превозвачите желаеха съществени антикризисни ограничения и най-много понижаване акциза на горивата.

" В доста страни към този момент това към този момент е направено и работи тази скица. Разчитам, че и тук и при нас ще се случи, с цел да може освен за българските превозвачи - те ще поевтинеят стоките, ще поевтинеят всички запаси, които са за стопанската система в България ", сподели Васил Пиронков от Камара на автобусните превозвачи.



Превозвачите се оплакаха, че протестиращи водачи на камиони са били преднамерено спирани и проверявани от Пътна Полиция и Автомобилна ревизия.

" На всички входно-изходни артерии на огромни градове в страната е цялостно с полиция и проверяващи от ДАИ, огромна част от товарните коли са проверявани и спирани за само недопускане до протестни дейности и забавянето им ", сподели Илия Костурски от Съюз на интернационалните превозвачи.



От прокуратурата обявиха, че към този момент ревизират сигнала на превозвачите.

" В сигнала се сочат, това ми е служебно известно, нарушавания от Държавна организация " Автомобилна ревизия ". Сочат се нарушавания от Министерство на вътрешните работи, сочат се вероятно осъществени длъжностни закононарушения. Така че в хода на тази инспекция прокурорът ще извърши всичко, което е необхозимо по закон, с цел да откри дали има или няма осъществено закононарушение ", сподели основният прокурор Иван Гешев.

Превозвачите обявиха, че ще отстояват позициите си и до момента в който не реализиран нужните резултати остават в протестна подготвеност.

" Заявихме и на министър ръководителя напълно правилно, тъй като ние все още нямаме изпълнено нито едно от нашите претенции, а ние имаме честен дълг освен към нашите сътрудници, а и към всеки български жител който поддържа нашите митинги ", сподели Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

ВАРНА

Превозвачите във Варна също се включиха в националния митинг. Те се събраха главно с товарни коли на всички входни пунктове на града.







БЛАГОЕВГРАД

В Благоевград тировете потеглиха по Автомагистрала " Струма ", след което с надути клаксони въртяха по двете кръгови. Междуградските рейсове поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли. Засякоха се с товарните на кръговото сред основния път и Автомагистрала " Струма ". Междувременно градския и междуградския автобусен превоз спря в 9 ч., а рейсовете по градските линии шестваха по улиците на регионалния град в колона.







Снимки: БГНЕС, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР