Служителите в градския транспорт в столицата излязоха на протест. Причината

...
Служителите в градския транспорт в столицата излязоха на протест. Причината
Коментари Харесай

Служителите в градския транспорт протестираха в столицата

Служителите в градския превоз в столицата излязоха на митинг. Причината чиновниците да упорстват за помощ от страната е дупката в бюджета за превоз поради рецесията.

Три шествия от три основни столични кръстовища и една обща цел - претенции за дотация за градския превоз на София. Служителите в градския превоз упорстват страната да обърне внимание на проблемите им. Протестират поради заплахата да останат без заплати.

" Това значи да спрем, а спрем ли става доста неприятно ", разяснява Здравчо, водач в градския превоз.

" Държавният бюджет беше гласуван без нужните средства за тази обществена услуга градски превоз. Нещата вървят към прекъсване на градския превоз ", съобщи Росен Евгениев, диспечер в градския превоз.

" Метрото също може да бъде спряно. В последния миг хората в понеделник си получиха заплатите. Буквално се събираха стотинките, с цел да може да се съберат пари за служащите да си получат заплатите за април ", посочи Иван Кирилов, ръководител на ФТР " Подкрепа " към КТ " Подкрепа ".

Разчетът на транспортната комисия в Столичната община демонстрира, че на този стадий в актуализацията на държавния бюджет би трябвало да бъдат заложени към 144 милиона лв..

" Големият проблем в публичния превоз след коронавирус рецесията пристигна от енергоносителите. Тъй като и електрическата енергия, която се употребява от метрополитен и столичен електротранспорт и природния газ за автотранспорта, и дизелът нарастнаха ", разясни Карлос Контрера, ръководител на транспортната комисия в Столична община.

" Публичен градски превоз не може да се самоиздържа и това на всекиму е известно. Към момента сдруженията от столичния градски превоз дължат над 55 милиона лв. ", добави Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

" Това е услуга от общ стопански интерес, която е скъпа услуга, с цел да бъде качествена и тя не може да бъде покрита през цената на транспортните документи ", сподели още Екатерина Йорданова, ръководител на Съюза на транспортните синдикати в България.

Голяма част от хората в столицата поддържаха днешния митинг.

Освен спомагателни средства от страната работещите в градския превоз желаят да се обърне внимание и на изискванията им на труд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР