Три от всеки четири жени (77%) в ЕС са на

...
Три от всеки четири жени (77%) в ЕС са на
Коментари Харесай

Близо 3/4 от българките: Пандемията увеличи насилието над жени

Три от всеки четири дами (77%) в Европейски Съюз са на мнение, че пандемията от КОВИД-19 е довела до увеличение на физическото и прочувственото принуждение против тях. Във всички страни, като се изключи Финландия и Унгария, този резултат е над 50%, в България на това мнение са 74% от запитаните, 93% в Гърция и 90% в Португалия. Това сочат данните на Евробарометър. Проучването измежду европейските дами за оценка на въздействието на пандемията върху разнообразни аспекти от техния живот е извършено по отношение на 8 март и по поръчка на Европейския парламент.

Жените са на мнение, че за справяне с казуса е належащо улеснение на подаването на сигнали, в това число и в полицията. Докато в Европейски Съюз са на такова мнение 58% от запитаните, у нас те са 62%. Като различен метод за справяне с казуса се показва увеличение на опциите за търсене на помощ посредством горещи телефонни линии. В 27-те от Европейски Съюз процентът е 40, само че това мнение се поддържа от 56% от интервюираните българки. Повишаването на осведомеността и образованието на полицията и правосъдната система по този въпрос поддържат 40% от дамите в Европейски Съюз и едвам 32% в България. За увеличение на финансовата самостоятелност на дамите са 38% и в Европейски Съюз, и в България.

Всички интервюирани са декларирали, че пандемията е имала негативно влияние върху техните персонални приходи - до момента в който в Гърция са 60%, в Дания са 19, а в България - 57% от дамите. Пандемията от КОВИД-19 е повлияла неподходящо и върху равновесието сред професионалния и персоналния живот съгласно 44% от интервюираните дами, само че в България са половината от интервюираните. Поради пандемията 21% от дамите обмислят или са решили да понижат трайно времето за осъществяване на платена трудова активност, като в България този % е 22%.

Ако в 27-те от Европейски Съюз 44% от дамите настояват, че се усещат обезпокоени от неналичието на контакт с другари и семейство, то българките са 56%. Като цяло 33% от дамите в Европейски Съюз са загрижени за бъдещето си, само че в България са 55%.

По отношение на упованията от Екологичен потенциал над половината от българките считат, че Народното събрание следва да даде приоритет на битката с трафика и половата употреба на дами и деца, на психическото и физическото принуждение против тях. Относно разликата в заплащането сред дамите и мъжете и нейното влияние върху професионалното развиване, 37% от българките и 41% от дамите в целия Европейски Съюз считат, че Екологичен потенциал е належащо да предприеме ограничения. Екологичен потенциал би трябвало да даде приоритет и на решаването на проблемите с по-големите компликации за дамите при съвместяването на персоналния и професионалния им живот, както и отбраната на дамите и девойките от уязвими групи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР