Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун

...
Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун
Коментари Харесай

Три египетски лешояда, отглеждани в зоопаркове, бяха пуснати Родопите

Три млади египетски лешояда, отгледани в зоопаркове в Злин, Шонбрун и Йерез, бяха пуснати в Източните Родопи в четвъртък, оповестява пресцентърът на Българско сдружение за отбрана на птиците.

Те прекараха малко повече от два месеца в специфична адаптационна волиера (голяма клетка за птици, в която те имат опция да летят). Преди два дни птиците бяха маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на Българското сдружение за отбрана на птиците и Зелени Балкани.

Чрез тях специалистите ще наблюдават държанието им в природата, както и акомодацията им. Трите лешояда са излюпени предходната година и са част от пробна активност, която има за цел да откри най-хубавия метод за освобождение на птици за възобновяване на популацията на типа на Балканите.

Лешоядите са освободени по един от трите метода, възприети за тестване в границите на програмата за възобновяване на типа - " забавено освобождение ". При този способ те се задържат за към 8 месеца след излюпванe и по-късно се настаняват в адаптационна волиера измежду дивата природа. Счита се, че освобождението им през идващ сезон ще им помогне с по-добрата акомодация и ще им обезпечи задоволително опит и време, с цел да могат да се оправят с първата си миграция, което е най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите.

Методът за пръв път е прибавен в България предходната пролет, когато посредством същата адаптационна волиера бяха освободени четири млади птици. Благодарение на предавателите, екипът на LIFE проектa " Нова вяра за египетския лешояд " има опция да наблюдава акомодацията и миграцията им. Информацията за маршрута им е налична за всеки.

Това лято още веднъж ще бъдат приложени и другите два метода за укрепване на типа на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак). В момента екип на плана следи от близко държанието на птиците и ще следи деликатно акомодацията им към дивата природа. " Нова вяра за египетския лешояд ", сплотява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по плана със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната стратегия за типа в границите на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (95)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР