Три фирми са изнесли незаконно от страната лекарства, попадащи в

...
Три фирми са изнесли незаконно от страната лекарства, попадащи в
Коментари Харесай

Играчи на пазара крият лекарства от аптеките?

Три компании са изнесли нелегално от страната медикаменти, попадащи в забранителния лист, без да го заявяват. Това сподели отчет на ДАНС до парламентарната здравна комисия, съгласно който законодателството за ограничение на износа е създадено съзнателно в услуга на търговците, а не в публичен интерес. 

" Паралелният експорт има прекомерно малко проблеми. Запознах се с отчета. Прословутата формула, за която се говореше от предходната година, е била сбъркана и поправена от министър Сербезова. Тя е била длъжна да приведе формулата съобразно закона ", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в студиото на " България заран ".

Гостът изясни и какво съставлява самата формула:

" Законът за лекарствените артикули в хуманната медицина дефинира основаването на системата за следене на наличностите. Когато наличността на даден лекарствен артикул, който е в позитивния лекарствен лист, падне под 65% от средномесечното ползване за последните 6 месеца, влиза в забранителния лист за реекспорт. Така се подсигуряват количества за българските пациенти ".

Пред Bulgaria ON AIR Маринов уточни, че формулата е считала неверно. " Обърнали са се към министър Сербезова и тя е направила одит ", означи той.

Системата дава опция на избрани " играчи на пазара " да задържат избрани количества и да ги крият, акцентира ръководителят на Българския фармацевтичен съюз.

" Ние, аптеките, не желаеме да виждаме икономическото положение на даден склад. Интересува ни, когато търсим даден лекарствен артикул и складът споделя, че го няма, да можем да проверим през системата СЕСПА дали фактически го няма ", настоя Маринов.

Той посочи, че към този момент има препоръчано решение и би трябвало да бъде осъществено. " Разбрах, че ще има специална комисия. Всичко това ние ще го кажем там ", сподели още той
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР