Три дни след като се появи новината за смъртта на

...
Три дни след като се появи новината за смъртта на
Коментари Харесай

Кои са руските жени срещу Путин

Три дни откакто се появи новината за гибелта на Алексей Навални, брачната половинка му Юлия обяви че ще поеме идеята му.
Прочетете още
„ Трябва да свием един мощен пестник и да го използваме, с цел да ударим този вманиачен режим “, прикани тя в стоическо видео в YouTube. 

След години на показване като стопанка без интерес към политическа кариера, трансформацията на Навална беше сензационна, въпреки и не изолирано събитие. 

Владимир Путин обезпечено ще бъде избран отново идната седмица. Но тъкмо като проваления проект за завладяване на Украйна, опитът на Кремъл да унищожи рецензиите вкъщи се оказа по-малко светкавична интервенция, в сравнение с игра на къртица. 

Това, което трябваше да бъде изгорена земя, вместо това е плодородна почва за неофитите да поемат ръкавицата на опозицията. Най-вече, в една милитаризирана просвета, построена върху патриархата, новата съпротива от ден на ден се състои от дами. 
Силов вакуум
След неочакваната гибел на Навални предишния месец в наказателна колония на север от Арктическия кръг, останалите ветерани опозиционни политици в Русия са съвсем всички в заточение, затвор или са изправени пред обвинявания. 

Осъзнавайки това, Екатерина Дунцова, самотна майка на три деца и някогашна журналистка, се разгласи предишния ноември, че ще се кандидатира против Путин с антивоенен билет. „ Някой трябваше “, сподели тя пред POLITICO в телефонен диалог от Москва. 

За една нощ тя се трансформира в политическа звезда. Почти толкоз бързо изборните органи я дисквалифицираха. Борис Надеждин, различен антивоенен претендент – само че с тесни връзки с обкръжението на Путин – получи позволение да премине към идващия стадий от изборите.

„ Вероятно са си помислили: не ни би трябвало някаква Светлана Цихановская, по-добре я дръжте на една ръка разстояние “, сподели Дунцова. Тя имаше предвид белоруската съпротива, която стана лице на националния митинг против фалшифицираното преизбиране на Александър Лукашенко през 2020 година

В крайна сметка Надеждин също беше дисквалифициран. Но преди този момент, с благословията на Дунцова, руснаците всеобщо се появиха в предизборните му офиси в цялата страна и в чужбина в символ на поддръжка.

Това беше първата публична проява на антикремълски настроения веднага след пълномащабната инвазия на Русия и предходник на огромната активност на погребението на Навални по-рано този месец.

„ Хората на практика се молят: дайте ни какво да вършим “, сподели Дунцова, която добави, че ще продължи политическата си работа.
Патриотично противоречие
Ако не беше войната в Украйна, Мария Андреева евентуално към момента щеше да е щастливо омъжена педиатърка и млада майка без интерес към политиката. Днес тя е фронтмен на малко, само че мощно протестно придвижване на съпруги и родственици на бойци.„ Обстоятелствата не ме оставиха без избор “, споделя Андреева пред POLITICO.

Първоначално просто изисквайки връщането на личните си съпрузи, които бяха вербувани като част от мобилизацията на Путин през 2022 година, дамите стават все по-категорични в рецензиите си към Кремъл, до момента в който войната се проточва. В обред, изпълнен със символика, всяка събота те поставят червени карамфили на гроба на Незнайния боец пред стените на Кремъл, а лицата им са обрамчени с бели забрадки.

„ Не сме подготвени да приемем унижението на нашите хора! “ написа Андреева в едно от поредицата известия, изпъстрени с удивителни знаци.

Като раждащи деца и правилни съпруги, дамите не се вписват в карикатурата на предателите на държавните медии, олицетворяващи доста от консервативните полезности, които самият Кремъл прокламира. Освен това е мъчно да бъдат показани като либерали и западни сътрудници, макар че някои пропагандисти са опитвали. 

Протестите разрушават разказа на Путин за единомислеща поддръжка за войната и загатват за по-широко публикувано неодобрение, в сравнение с съветската държавна телевизия би предиздвикала феновете си да повярват.

Най-често държавните медии се пробват да заглушат историята си с други дами, които изповядват същата преданост към Кремъл, както към личните си съпрузи.
„ Войната стартира вкъщи “
За съветските феминистки, откакто години наред са се чувствали нечути, политизирането на съветските дами провокира както вяра, по този начин и отчаяние.

„ Това, което се случва в Украйна, не се появи изведнъж, то е част от систематичен проблем “, сподели активистката Виктория Привалова пред POLITICO. Тя сподели, че десетилетията на безнаказано принуждение в Русия са довели до превръщането на насилието в норма: „ Войната стартира вкъщи “.

Привалова е деен член на канала Feminists Anti-War Resistance в Telegram. Групата започва ден откакто Путин разгласи нашествието си и се трансформира във водещ запас за антивоенните руснаци, насърчавайки интензивността посредством протестно изкуство. 

Това не е без риск, както демонстрира казусът с феминистката активистка и художничка Александра Скочиленко. Тя беше наказана на седем години затвор за замяна на етикетите с цените в супермаркетите с антивоенни послания.

Феминистката група за антивоенна опозиция също е наречена „ задграничен сътрудник “, стигматизиращ етикет от руската ера, включващ засилен държавен контрол. 

Натискът евентуално ще се усили, защото управляващите се пробват да покажат, че са слепи за пола, когато става дума за противоречие.

През април предходната година съветският народен представител Олег Матвейчев даже предложи феминизмът да бъде неразрешен като „ екстремистка идеология “, етикет, който неотдавна беше прибавен към това, което управляващите описаха като „ ЛГБТ придвижване “.

„ Ясно е, че управляващите виждат дамите като опасност и усещат силата им, само че никой не схваща по какъв начин да ги сдържа “, сподели Привалова.

Тъй като броят на починалите нараства и съветските бойци се завръщат от фронтовата линия, те носят ужасите на войната вкъщи със себе си. Вече има десетки известия в локалните медии за завръщащи се войски, които се впускат в палежи, грабежи, изнасилвания и убийства.

Руските дами имат дълго завещание в отблъскването против своето жадно за война управление. По времето на Съветския съюз дамите играха значима роля в лобирането за правата на новобранците в Афганистан и разобличаването на мамите в армията.

А по време на първата чеченска война през 1994 година обществените митинги на чеченските дами и майките на съветските бойци бяха основен фактор за оказване на напън върху Кремъл да приключи боевете.

Това е мъчно да си представим през днешния ден.

След години на репресии и цензура, конфликтите остават лимитирани до съответни групи и не провокират всеобща поддръжка, споделя Елена Конева, създател на самостоятелната изследователска организация ExtremeScan, която проучва публичното мнение в Русия. 

„ Това, което виждаме в Русия, е изцяло атомизирано общество и цялостна липса на взаимност “, сподели тя пред POLITICO.

В нейните изследвания болшинството от дамите, които споделят, че познават персонално някого на фронтовата линия, поддържат войната. „ Те не могат да понесат концепцията, че всичко може да е на вятъра. “

По сходен метод единствено 13 % от интервюираните дами поддържаха настояването на съпругите на бойците за ротация на силите, евентуално тъй като се притесняват, че това ще усили личните им шансове да изгубят съпрузите си. 

Не оказва помощ и това, че самите протестни групи нямат единна платформа или дневен ред.

„ Съгласни сме, че войната би трябвало да свърши, само че няма обща визия за това по какъв начин би трябвало да наподобява животът в мир “, сподели Привалова.

И тогава има съпротивата, с която дамите се сблъскват даже в личните си редици. Дунцова сподели, че е била изправена пред напън да се отдръпна и да остави мъж да поеме ръководството. „ Това е просто остаряла мизогиния “, сподели тя. 

В тези условия най-хубавото оръжие на Кремъл е да се допре до съществуващия бунар на сексизма.

Особено Навальная е подложена на несравнима клеветническа акция с подправени фотоси, в които се твърди, че има сантиментални връзки с разнообразни мъже. 

В същото време, навлизайки в третата година на война и изправен пред демографска рецесия, Кремъл разчита на дамите, с цел да направи Русия по време на война сполучлива.

Той дефинира 2024 година за „ Година на фамилията “. Поднасяйки своите поздравления за Деня на дамата в четвъртък, Путин приветства майчинството като „ славна задача за дамите “.

За мнозина обаче старите тропи към този момент не са задоволителни.

„ Всички са изтощени от тези старци, които обичат да приказват за майчинството, само че не го ценят “, сподели Андреева. „ Ние не раждаме деца и не ги отглеждаме единствено с цел да могат да бъдат експлоатирани по-късно във война! “
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР