Три дни след като бе обвинен от международен трибунал във

...
Три дни след като бе обвинен от международен трибунал във
Коментари Харесай

Путин посреща с големи надежди Си Дзинпин в критичен за Москва момент

Три дни откакто бе упрекнат от интернационален арбитражен съд във военни закононарушения в Украйна, съветският президент Владимир Путин ще търси повече от всеки път демонстрация на взаимност от китайския си сътрудник Си Дзинпин, посрещайки го в Москва през днешния ден.

Си ще бъде първият международен водач, който ще стисне ръката на Путин, откакто в петък Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на съветския водач по отношение на депортирането на украински деца в Русия от началото на войната.

Русия ще показа пътуването на Си - първото му, откакто този месец получи невиждан трети мандат - като доказателство, че има всесилен другар, подготвен да я поддържа против враждебния Запад, който съгласно нея на вятъра се пробва да я изолира и победи.

Нито Москва, нито Пекин са членове на Международния углавен съд, чието деяние съгласно Кремъл е възмутително, само че юридически невалидно. Но с оповестяването на Путин за търсене в 123 страни на практика в навечерието на пътуването на Си, съдът сложи в нелицеприятна светлина срещата, която така и така беше деликатна за китайския водач.

Докато съветската войска се бие в Украйна, а Съединените щати предизвестяват Китай да не доставя Москва с оръжие, Пекин е изправен пред избор, който се надяваше да избегне, споделя Джонатан Еял от Кралския институт за ръководство на обединените сили, лондонски мозъчен концерн.

" Или не вършат нищо и рискуват да видят Русия унизена в Украйна, което не е в полза на Китай. Или ще се притекат на помощ на Русия и ще рискуват доста по-голямо утежняване на връзките си със Съединени американски щати и други западни страни ", сподели той в телефонно изявление.

В изявление за китайски вестник, оповестена на уеб страницата на Кремъл късно в неделя, Путин съобщи, че разпорежда огромни очаквания на визитата на своя " добър остарял другар " Си, с който предходната година подписа стратегическо партньорство " без граници ".

Той приветства и готовността на Китай да посредничи в спора.

" Благодарни сме за уравновесената позиция на (Китай) във връзка със събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и същинските аргументи. Приветстваме готовността на Китай да играе градивна роля в разрешаването на рецесията ", съобщи Путин.

Миналия месец Китай разгласява документ от 12 точки, в който приканва за разговор и споразумяване на спора в Украйна, само че той съдържа единствено общи изказвания и никакво съответно предложение за това по какъв начин може да се постави завършек на продължаващата към този момент година война.

Украйна внимателно приветства китайското предложение, само че твърди, че всяко споразумяване ще изисква Русия да се изтегли от всички завзети от нея територии, в това число Кримския полуостров, който анексира през 2014 година

Съединените щати реагираха извънредно скептично на присъединяване на Китай, като се има поради отводът на Пекин да осъди съветската инвазия.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи в неделя пред Fox News, че всеки апел на Путин и Си за преустановяване на огъня в този момент би бил недопустим, тъй като просто би " утвърдил досегашните завоевания на Русия ".

" Всичко, което ще се случи е да се даде на господин Путин повече време да се преоборудва, да се образова, да се пренасочи и да се опита да възобнови офанзивите в определен от него миг ", сподели още Кърби.

Марк Тревилиън, „ Телеграф ”/ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР