Три десетилетия след изпълнението на последния велик проект на СССР

...
Три десетилетия след изпълнението на последния велик проект на СССР
Коментари Харесай

Изгубени в космоса: 60 години след първия изкуствен спътник Русия е на кръстопът…

Три десетилетия след осъществяването на последния популярен план на Съюз на съветските социалистически републики в космонавтиката – ракетата “Енергия ” и совалката “Буран ”, днешната съветска галактическа стратегия е сянка спрямо тогавашната руска. Това написа журналистът Метю Боднър за уеб страницата Спейс Нюз (източник).

Руската галактическа промишленост понастоящем е на системи, на ръба на колапса. Но все пак тя настойчиво устоява, а предсказанията на тези “пророци ”, които й предричаха нейната гибел, в никакъв случай не се сбъднаха. Днес даже има признаци, че раните на съветската космонавтика са почнали да заздравяват. И въпреки всичко има огромни въпроси, на които би трябвало да бъде отговорено.

“Космическата промишленост на Русия е в дълбока рецесия ”, споделя Павел Лузин, галактически специалист на Русия. “Ние сме в положение да задържим някои от нашите качества, най-много военните, само че без съществени промени няма да отидем по-далеч. Скоро Русия ще се изправи пред избор: или ще се промени или ще си загуби качествата си ”.

Има няколко фактора, които затормозяват съветската космонавтика. Единият е, че корените й са военни и това е нещо, което продължава до ден сегашен. Понастоящем има 134 функциониращи съветски спътника в околоземна орбита, само че от тях 80 са военни.

Но освен това – Русия страда от липса на визия. “Космическата конкуренция даде фантазия на хората, една визия ”, счита Иван Косенков от галактическия клъстер Сколково. “Космосът щеше да е място, където мъжът на бъдещето, комунистическият мъж трябваше да живее, изследва и основава. Това мотивираше хората да работят настойчиво и да реализират цели по-бързо спрямо времената по-късно ”. Днес пост-съветска Русия не е идеологическа нация. Тя е носталгична. Под ръководството на Владимир Путин руснаците най-много се гордеят като гледат обратно, а не като гледат напред. И в този смисъл галактическата стратегия към този момент е дала това, което е трябвало да даде.

Руските галактически цели през днешния ден са стъпили на Земята – главната цел на промишлеността е да се запазят качествата от руско време. Така промишлеността беше проведена и консолидирана в границите на Роскосмос, която от 2015 година е държавно-контролирана корпорация.

Но към момента не е ясно по какъв начин тази корпорация ще се съревновава със западните комерсиални компании, които непрекъснато ерозират обичайния дял на Русия на частния сателитен пазар. Според Косенков Роскосмос “изглежда към този момент прегръща новите практики като отворени нововъведения и рисков капитал. Едва през 2017 година беше открит рисков фонд. Като корпорация Роскосмос към този момент може да твърди, че има частен бранш ”.

Въпреки всичко съветската галактическа промишленост продължава да зависи значително от държавното управление, а работната мощ остарява дружно с предприятията, които строят съветския галактически хардуер. Все още не съществува финансова и правна работна среда, която да разреши на съветските стартъпи да процъфтят. “Без същински промени ”, счита Лузин, “без либерализацията на домашните политики и стопанската система, даже няма да сме в положение да повторим руските достижения в космоса ”.

Днес започнаха комплексните тествания на втората ракета, която ще би трябвало да излети от новия съветски космодрум Восточний през ноември тази година. На заден декор: афиш във връзка 60-годишнината от изстрелването на “Спутник 1 ”. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР