Три четвърти от британците, използващи вейп устройства, посочват, че не

...
Три четвърти от британците, използващи вейп устройства, посочват, че не
Коментари Харесай

Екологичен проблем ли са употребяваните вейп устройства?

Три четвърти от британците, употребяващи вейп устройства, показват, че не рециклират използваните артикули, които съдържат скъпи и рискови материали. В последните години известността им се усили фрапантно, а през днешния ден предлагането им е голямо, написа ESGnews.bg.

Вейповете са рекламирани като по-здравословна опция на тютюнопушенето, само че са налице от ден на ден терзания за въздействието на промишлеността върху околната среда. Повече от 1.3 млн. използвани устройства се изхвърлят във Англия всяка седмица, излиза наяве от изследване на компанията за преработване Material Focus.

Замърсяването с вейп е голям проблем за околната среда “, споделя Кок Ян Ман, основен изпълнителен шеф на организация с нестопанска цел Green Wings Project. „ Използваните устройва съдържат материали, като алуминий, литий и неръждаема стомана. Всички те могат да се употребяват и за изработката на коли и са покрити с пластмасова обвивка “, добавя той.
Ще забранят ли английските управляващи вейп устройствата?
До края на 2023 година се чака да се одобри проект за битка с отпадъчните артикули, което е част от по-широка регулация на остатъците от електронни устройства.

Малка обаче е вероятността да се вкара цялостна възбрана на вейповете. Новите ограничения по всяка възможност ще са ориентирани към производителите и ще ги задължат да създават артикули, които елементарно могат да бъдат рециклирани.

Това може да значи, че в бъдеще ще станем очевидци на продажбата на от ден на ден вейпове с опция за повторна приложимост. Компаниите от бранша може да бъдат задължени и да заплащат такса за преработването на употребяваните артикули.
Защо вейповете се рециклират толкоз мъчно?
75% от потребителите във Англия споделят, че в никакъв случай не са рециклирали употребяваните устройва, съгласно данни на Green Wings Project. Голяма част от тях не знаят какво да вършат с устройствата, направени с литиева батерия.

Използваните вейпове изхвърлят токсични химикали в околната среда, до момента в който корпусът им се разпада на нездравословна микропластмаса. Ако се повредят при изхвърлянето си, литиевите акумулатори могат да причинят пожари в заводите за боклуци.

Средно в едно вейп устройство има по 0.15 гр литий. Това значи, че от изхвърлените 1.3 млн. устройства седмично в природата остават по над 10 тона литий на година. Това количество е задоволително за изработката на 1 200 електрически автомобила.
Къде се рециклират устройствата във Англия?
Според актуалното законодателство, магазините би трябвало да взимат назад употребяваните устройства гратис и да ги рециклират. Това обаче надали е известно на множеството консуматори, предизвестяват от локалната асоциация. Ето за какво от Green Wings Project споделят, че са основали първата система за цялостно преработване на използваните устройства. От началото на годината с нейна помощ са рециклирани повече от половин милиона вейпа.

От организацията показват, че дават тези устройва на огромен брой фестивали и концерти за да насърчат преработването. Британците, които върнат 10 използвани устройства, могат да получат по едно ново от друга компания в бранша.

Експертите на Острова считат, че в бъдеще и супермаркетите могат да оказват помощ за разрешаването на този проблем, като събират старите вейпове, предавайки ги за преработване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР