Тревожно високи нива на замърсяване на въздуха в сградите в

...
Тревожно високи нива на замърсяване на въздуха в сградите в
Коментари Харесай

Въздухът на закрито в Делхи е по-мръсен, отколкото на открито

Тревожно високи равнища на замърсяване на въздуха в постройките в Делхи откри ново изследване. Нивата на PM2,5 - увреждащите белите дробове дребни частици във въздуха - в затворените пространства са  " доста по-високи " от тези, открити от най-близките държавни монитори навън, пише BBC.

Проучването на Института за енергийна политика към Чикагския университет, извършено в интервала 2018-2020 година, обгръща хиляди семейства в индийската столица с друг социално-икономически статус и открива, че богатите и бедните са еднообразно наранени от казуса с мръсния въздух.

13 пъти по-вероятно е семействата с високи приходи да имат пречистватели на въздуха, по отношение на тези с ниски приходи. Въпреки това нивата на замърсяване на въздуха в тези домове са били единствено с 10% по-ниски от домовете на живеещите в неравностойно състояние.

" В Делхи равносметката е следната - без значение дали си богат или безпаричен, не можеш да дишаш чист въздух ", споделя доктор Кенет Лий, водещ създател на проучването.

Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че всяка година към 7 млн. души в света умират прибързано от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. Експертите настояват, че по-голямата част от излагането ни на замърсен въздух в действителност се случва на закрито. Нивата на замърсителите на въздуха в затворени пространства могат да бъдат от два до пет пъти по-високи, отколкото в открити пространства.

Това е изключително обезпокоително за Индия, която е с най-лошото замърсяване на въздуха в света. Там се намират 22 от 30-те най-замърсени града на планетата, а токсичният въздух убива над 1 млн. души всяка година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР