Тревожно нарастват случаите на морбили, отчита Световната здравна организация. Увеличението

...
Тревожно нарастват случаите на морбили, отчита Световната здравна организация. Увеличението
Коментари Харесай

Морбили може да доведе до сериозна пандемия, по-страшна от тази през 2010 г.

Тревожно нарастват случаите на морбили, регистрира Световната здравна организация. Увеличението е 30 пъти в 40 от общо 53 страни в района.

Според началника на персоналните лекари в Пловдив доктор Костадин Сотиров морбилито е доста съществено заболяване, което хората значително подценяват.

С математическа стойност то убива 1 човек на 1000 болни. На 100 болни 1 е с тежки неврологични затруднения, а на 10 – 1 е с леки неврологични отклонения, написа.

„ Тоест тежко протичане и доста тежки последствия за обществото ”, безапелационен е доктор Сотиров.

В случай че заболелият от морбили няма неврологични отклонения, морбилито заличава изцяло имунитета, който той е построил. „ Започва едно постоянно боледуване от всевъзможни заболявания. Много е рисково, тъй като след това убива хора, само че не от морбили, а от другите инфекциозни заболявания. ”

Той разяснява и предната огромна пандемия от морбили през 2010 година, когато е имало към 24 000 инфектирани, от които 24 умряли. Тогава две бременни дами дружно с неродените си бебета също умряли – „ извънредно грубо ”.

„ Да не приказваме за децата, които са умствено изостанали, с аутизъм - това е в следствие от морбилито. ”, добави доктор Сотиров.

Съседката ни Румъния е минала на модел на полудоброволно имунизиране, каквото вършат и в Украйна. В Украйна от години има доста такива епидемии – освен морбили, а и полиомиелити и дифтерия, „ там умират доста деца ”.

През третата седмица на 2024 година в България e регистриран 1 случай на морбили, демонстрират данните от Седмичния епидемиологичен бюлетин на Националният Център по заразни и паразитни заболявания. Според началника на персоналните лекари в Пловдив има действителен риск от сходна зараза като тази от 2010 година „ Това което ще ни сполети в този момент, е доста по-тежко от това тогава. ”. Има късмет болните да стартират да се усилват заради обстоятелството, че хората постоянно пътуват България-Румъния и назад. Обменът е доста огромен, както и заплахата от заразяване.

Д-р Сотиров прикани хората да се ваксинират без значение от възрастта. „ Ваксината, с която разполагаме, е извънредно безвредна. Толкова безвредна е, че слагането и може да е при дете с температура до 38,5 градуса ”. При възрастните имунизацията се заплаща, тъй като те към този момент един път са ваксинирани гратис.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР