Няма скоро да отшуми коклюшът и трябва да се въоръжим

...
Няма скоро да отшуми коклюшът и трябва да се въоръжим
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Няма скоро да отшуми коклюшът и трябва да се въоръжим с търпение

Няма скоро да отшуми коклюшът и би трябвало да се въоръжим с самообладание, защото ще обгръща нови райони в страната. Надявам се имунизацията да стартира още в първия работен ден след празниците. За да бъде юридически точна и да имат точни инструкции персоналните лекари, би трябвало да има смяна в наредбата, която да излезе в Държавен вестник. Директорите на районните здравни инспекции ще дефинират местата и всяка бременна жена ще знае къде може да отиде да си направи имунизация. Това сподели Bulgaria ON AIR основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Коклюшът не е грип, не е Ковид, не се популяризира толкоз мълниеносно. Затова одобряваме по-спокойно нещата. Случващото се у нас се случва от година и половина в Европа. Няма да се натовари здравната система и да откриваме нови отделения. Мерките ни са ориентирани към това да предпазим главно най-малките и към ваксинирането на бременните ”, съобщи доцент Кунчев.

 „ Коклюшът е лятно заболяване и ще бъдат наранени регионите, които до момента бяха по-слабо наранени. Голяма част от случаите са в София, само че това няма да остане таза. Няма да се стигне до трагични числа. Няма да заключим децата по празниците у дома. Всяка мярка от Ковидното време е ефикасна и ще свърши работа. Има мобилни групи, които общопрактикуващите лекари по-трудно намират за имунизация. От 1 до 3% от децата, които са записани при персоналните лекари, също не са имунизирани. А най-тежкият случай е със записаните като имунизирани в реалност неимунизирани деца, заяви доцент Кунчев.

" Това е закононарушение от юридически темперамент, попълваш документи с погрешно наличие. Но е още по-голямо закононарушение от морална позиция, тъй като заблуждаваш цялото общество. Има деца, 1-2%, които по медицински аргументи не могат да бъдат имунизирани. В София станаха прекалено много децата, които сякаш са ваксинирани, а боледуват. Ще подаваме на БЛС и НЗОК данни аз такива лекари. Достатъчно е един-двама да има, те вършат белята ", акцентира Кунчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР