Включване на две нови глави във фармако-терапевтичното ръководство по пневмология

...
Включване на две нови глави във фармако-терапевтичното ръководство по пневмология
Коментари Харесай

Актуализират правната рамка за лечение на туберкулоза

Включване на две нови глави във фармако-терапевтичното управление по пневмология и фтизиатрия - „ Туберкулоза “ и „ Белодробна болест, породена от нетуберкулозни микобактерии “ се предлага в план на Наредба за допълнение на Наредба № 1 от 16.01.2020 година, оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания strategy.bg.

В претекстовете си вносителите показват, че смяната се постанова с оглед нуждата от актуализиране правната наредба на лечебния метод при лекуване на белодробните болести – туберкулоза и белодробна болест, породена от нетуберкулозни микобактерии.

В предлагането Раздел „ Туберкулоза “ е структуриран в няколко тематични области – етиология, епидемиология, предаване на туберкулозната зараза, патофизиология и потоморфология, подредба (на базата на анатомична локализация, на разбор от предходни лекувания, на устойчивост към противотуберкулозни лекарствени артикули, на HIV статус. Предлага се и клинична подредба на белодробната и извънбелодробната туберкулоза, както и подраздели, които преглеждат клиничната картина, диагностиката с обособените способи, лекуването на инфекцията при пациенти с лекарствена сензитивност и с лекарствена устойчивост. Специално внимание е отделено и на предварителната защита и лекуването на латентната туберкулозна зараза.

В раздел „ Белодробна болест, породена от зараза с нетуберкулозни микобактерии “ се преглеждат в детайли въпросите за характерността на нетуберкулозните микобактерии, тяхната подредба и епидемиологията на инфекциите, които те предизвикват. Отделено е място на механизмите на пораждане на тези инфекции и локализацията на заболяванията, породени от тях.

Белодробната болест, породена от нетуберкулозни микобактерии е прегледана в обособените нейни аспекти – диагноза, критерии за слагането й и лекуване.

Срокът на публичната консултация изтича на 13 юни т.г., а мнения по плана могат да се изпращат на електронен адрес: .

С цялостния текст на плана за разпоредба и претекстовете на вносителите можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР