Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес на националния

...
Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес на националния
Коментари Харесай

Ердоган открива огромно летище в Истанбул

Третото летище в Истанбул ще бъде намерено през днешния ден на националния празник на страната - 95-ата годишнина от основаването на Турската република. Премиерът Бойко Борисов е поканен на церемонията от турския президент Реджеп Ердоган.

Летището е едно от най-големите в света и цената му досега е над 6 милиарда евро. Днес ще бъдат открити две писти с дължина 3750 и 4100 м от първата фаза на плана. Началото на строителството беше сложено през 2014 година

Аерогарата ще бъде с потенциал от 90 млн. пасажери годишно до 2023 година При постигане на този пътникопоток, ще стартира подготовката за стартиране на втората фаза на аеропорта с потенциал от 150 млн. пасажери годишно. При довеждане докрай на четирите етапи на плана летището ще разполага с шест писти.

Първите автобуси, които ще бъдат обслужвани от новото летище, са до Анкара, Анталия и Измир, както и до Баку и непризнатата Севернокипърска турска република.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети „ Боинг “ и „ Еърбъс “. От компанията-оператор оповестиха, че при строителството са прилагани най-нови „ зелени “ технологии и летището ще икономисва електричество и вода.

На церемонията по откриването се чака президентът Ердоган да заяви името на новия аеропорт. Присъствието си са удостоверили държавните глави на 8 страни. От преслужбата на турския президент оповестиха, че измежду тях са президентите на Албания, Косово, Македония, Молдова и Сърбия, както и емирът на Катар.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият министър председател на страна-членка от Европейския съюз, който ще почете церемонията. На нея ще участват и босненският министър-председател Денис Звиздич и словенският вицепремиер Аленка Братушек.

150 рейса по 18 линии на градския превоз ще обезпечават връзка с новото летище, което се намира на северозапад от мегаполиса в европейската част на Турция, наоколо до Черно море. Те ще транспортират към 75 000 пасажери на ден до разнообразни точки на града на шпации, вариращи от 10 до 50 минути. В взаимозависимост от дистанцията цените на билета ще са сред 12 турски лири (около 3,5 лева.) и 30 турски лири (9 лева.), а децата до 6 години ще пътуват гратис.

В средата на септември хиляди служащи, заети в строителството на мегапроекта, стачкуваха против рисковите условия на труд, неприятната храна и битови условия. Над 500 души бяха арестувани от полицията и по-късно освободени.

В края на годината в границите на 45 часа ще стане преместването на оборудванията от летище „ Ататюрк ” до новооткритото. През това време двете аерогари ще бъдат закрити за полети. Това ще бъда впечатляваща транспортна интервенция, в която по към този момент съществуващите данни ще бъдат ангажирани към 47 000 служащи и 1800 ТИР-а. Първоначалните проекти бяха преместването да стане директно след откриването на новото летище, само че забавяния в графика не разрешиха това да се реализира.

Между януари и септември тази година турските летища са обслужили към 164 млн. пасажери, от които 31% или към 64 млн. души, са минали през летище „ Ататюрк “. От „ Сабиха Гьокчен “ - второто по-малко истанбулско летище, което се намира в азиатската част на града, - са летели към 31 млн. пасажери. По-рано наричано „ Йешилкьой “, а по-късно преименувано на създателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк, летище „ Ататюрк “ е употребявано за задачите на гражданската авиация без спиране от 1953 година насам. След прехвърлянето на полетите към новото летище, летище „ Ататюрк “ ще се употребява за образование на водачи, полети на дребни частни, чартърни и държавни самолети, авиошоута. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР