Третият най-голям пазар в Африка - този на Ангола обърна

...
Третият най-голям пазар в Африка - този на Ангола обърна
Коментари Харесай

Ангола може да е мощна икономика и без петролния сектор

Третият максимален пазар в Африка - този на Ангола обърна страницата на десетилетия революция и се зае с амбициозна стратегия за диверсификация. Нейната стопанска система с новото държавно управление е ангажирано да усъвършенства бизнес средата без да е подвластна от петролния бранш, заяви Bloomberg.

Най-важната цел на новия президент Жоао Лоренцо е да развива Ангола посредством прецизно съблюдаване на закона. "Всичките старания в битката с корупцията и безнаказаността са, с цел да създадем същинска правова страна, " споделя Мануел Хосе Нунес Хуниор, министърът на икономическото и обществено развиване в Ангола.

Правителството на Лоренцо е първото, което поема кормилото в Ангола след съвсем 40-годишното ръководство на Жозе Едуардо дос Сантос, при което бушува революция след независимостта, опустошена е петролната стопанска система и страната се подрежда измежду най-корумпираните в света.

Новото държавно управление, което идва на власт посредством мирни, транспарантни и демократични избори през 2017 година, не се поколеба да направи промени за 29-милионното население на страната. Първият закон за конкуренцията в страната има за цел да сътвори "пазарна стопанска система, учредена на лоялна конкуренция, морал и нравственос "; измененията в закона за частните вложения разрешават на чужденците да влагат без локален партньор; и стратегия за приватизация на държавни активи има за цел да приватизира 195 обществени компании сред 2019 и 2022 година, с цел да увеличи тяхната успеваемост и да подтиква основаването на работни места.

Подобни промени, които способстваха за новия статут на Ангола като една от най-стабилните страни в района, сложиха началото на процъфтяването на стопанската система, даже когато цените на петрола спаднаха. Възможностите за вложения са в обилие - в селското стопанство, строителството, риболова, горското стопанство, минното дело, производството на електрическа енергия и туризма. Страната има достъп до 38 от топ 50 минерали, употребявани в разнообразни промишлености като диаманти, желязо, злато, исполин, мрамор и уран. Микроклиматът разрешава разнообразно селскостопанско произвеждане с повърхност на обработваемата земя от 35 милиона хектара. Страната може да се похвали и с 1650 километра брегова линия с голямо многообразие и ресурси от рибни артикули.

Секторите, които изискват вложения, са обучение, опазване на здравето, енергетика, вода и инфраструктура. Частните вложения и директните задгранични вложения, които са от значително значение за спиране на икономическата взаимозависимост на Ангола от петролния бранш. Възстановяването и растежът на продуктите и услугите в предпочитани браншове като селското стопанство и риболова имат капацитета да донесат към 3,3 милиарда $.

Международният валутен фонд предвижда, че непетролният бранш ще се разшири двойно от 3,5% през тази година до 6,5% през 2022 година, съгласно отчет на Ангола от април 2018 година Нефтеният бранш, който съставлява 37% от Брутният вътрешен продукт, ще остане постоянен.
"Получаваме доста позвънявания с интернационалните вложители, по-специално институционални.Те демонстрират интерес, желаят информация. Те се свързват с нашите банки. Мисля, че в близкото бъдеще те ще са отпред на всяка инвестиция “, споделя Руй Мигенс, заместник-управителят на Националната банка на Ангола, която работи за стабилизиране на финансовата система при новото държавно управление.

"Производството на по-малко нефт няма да бъде драма за бъдещето на Ангола. Но ще е пробуждане, че страната разполага с запаси, с цел да остане измежду най-мощните стопански системи на целия континент, " твърди Хайме Мораис, шеф на корпорацията General Electric за Ангола.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР