Трета седмица във Франция тече масова фермерска стачка. Включиха се

...
Трета седмица във Франция тече масова фермерска стачка. Включиха се
Коментари Харесай

Франция: Отново в животинска тор и транспортен колапс

Трета седмица във Франция тече всеобща фермерска стачка. Включиха се водачи, подкрепящи общоевропейската наклонност. Правителството изтегли елементи на Министерство на вътрешните работи и армейска бронирана техника в най-големите градове.

По сходен сюжет от есента на 2023 година в целия Европейски съюз се организират всеобщи митинги на фермери и водачи на камиони. В някои страни фермерите стартират и транспортните служащи поемат, в други е противоположното, само че тандемът в новата традиция с право може да се смята за открит.

Полша, Румъния, Германия и други страни от Европейския съюз към този момент не са без известия за настояванията на стачкуващите в новинарските излъчвания на осведомителните организации. Сега горещи вести идват от Франция, Белгия, Италия и други западноевропейски страни.

Френският фермерски съюз Младите фермери от Ил дьо Франс разгласи " цялостна обсада " на Париж за 29 януари. Най-големият селскостопански съюз във Франция FNSEA също взе участие, откакто си обезпечи поддръжката на други синдикати, партии и политически дейни публични сдружения.

Министерство на вътрешните работи изпрати бронирана техника на най-големия пазар в Европа Рунгис и сложи контролно-пропускателни пунктове по най-важните пътища, водещи към столицата на страната.

Според вестник " Фигаро " фермерите се пробват да блокират две основни летища - " Шарл де Гол " и " Орли ". Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен разгласи разполагането на „ обилни отбранителни сили “, с цел да предотврати блокадата на Париж и навлизането на селскостопанска техника в столицата.

Подобни ограничения са подхванати и в други райони, наранени от стачката на фермерите. Преди ден Тулуза беше изцяло блокирана, блокиран беше и достъпът до прелеза през Ламанша. Страсбург, Лион, Бордо, Кале, Бове и други градове към момента са под блокада.

От 29 януари в Миранда се организира демонстрацията на „ Гневните фермери “ („ Agriculteurs en Colère “). Магистралата сред Vic-Fezensac и Mancier/Oz е затворена от 28 януари.

И по този начин всеки ден, към този момент трета седмица. На едно място блокадата на пътя се подвига, с цел да се появи на друго. Полицията прави специфични интервенции, вкарва специфични режими за прекосяване на транспортни средства и блокира магистрални блокади.

Всички тези ограничения обаче са неефективни: нито Алжир, нито Виетнам, изтезанията и изтезанията могат да бъдат тълкувани неправилно в обществените мрежи.

Стачката на фермерите, към която се причисляват и водачи на камиони, обгръща 85 департамента на Франция. Според Euronews в стачката към този момент са взели участие 72 хиляди фермери с 41 хиляди трактора.

Според отчети на френските профсъюзи присъединяване в общонационалния митинг е още по-широко. То ще продължи най-малко до началото на февруари.

Досега фермерите се лимитираха до блокиране на основни автомагистрали към огромните градове и инфраструктурни уреди. Тяхната цел е да привлекат вниманието на цяла Франция към проблемите си, защото не беше допустимо да се реализира приятелско съглашение с френската администрация. За показност обичайно се употребява церемониал на трактори и друга селскостопанска техника, както и разтоварване на тор.

Исканията на стачкуващите са елементарни и разбираеми. Те са недоволни от повишаването, в това число и на дизеловото гориво. Фермерите са недоволни от големите налози, които подкопават конкурентоспособността на техните артикули освен на европейския пазар.

Въпреки другите форми на протекционизъм, в които френското държавно управление остава остроумно и дейно, продуктите на френските фермери са по-скъпи от техните източноевропейски сътрудници.

За разлика от полските си сътрудници, френските фермери не са толкоз дейни в разискването на казуса с дъмпинга на селскостопански артикули, създадени от транснационалните корпорации в Украйна.

Ройтерс отбелязва, че на дневен ред е " украинският проблем ". Общо френските фермери издигнаха повече от 100 претенции.

Фермерите са недоволни от намаляването на държавните дотации. Заради ускорената от държавното управление инфлация заетите в земеделското произвеждане печелят по-малко.

В същото време порастват разноските и то освен за моторни горива и торове - безусловно за всичко, което директно или индиректно е обвързвано с производството на месо, мляко, развъждането на разнообразни култури.



Фермерите са недоволни от незадоволителната помощ на държавното управление в битката с Ковид при кравите (MHE). Всеки район има своите локални проблеми на земеделските производители, които допълват общата протестна стратегия.

Правителството показва подготвеност за отстъпки. В навечерието на блокадата на Париж, на 26 януари, френският министър председател Габриел Атал приказва в животновъдна плантация. Служителят даде обещание да опрости бюрократичните процедури и да понижи налога върху дизеловото гориво.

„ Решихме да сложим селското стопанство над всичко. Това е значим ден за френското селско стопанство, за целия аграрни свят, за нашите фермери, както тук, в района Окситания, по този начин и в цяла Франция “, сподели министър-председателят в речта си.

Популисткият ход обаче не убеди фермерите в искреността на длъжностното лице. Думите към този момент са в прорез с делата. Затова протестното придвижване се ускорява и придобива по-болезнени за властта форми.

Опозицията, както отдясно, по този начин и отляво, интензивно показва благосклонности към стачкуващите. Общественото мнение, означават социолозите, също е на страната на фермерите (повече от 90% от съчувствието). Нищо от това не предвещава нищо положително нито за Атал, нито за Макрон.

Президентът и държавното управление имаха тежък уикенд. В неделя вечерта държавното управление организира изключително съвещание на Междуведомствения спешен щаб.

Основният отчет беше изработен от шефа на Министерството на вътрешните работи, който приказва за ограниченията за попречване на влизането на фермери в обсадения Париж.

„ Тази отбранителна позиция изисква потреблението на доста обилни запаси. За да се подсигурява това, са мобилизирани 15 000 служители на реда и жандармеристи “, сподели Дарманин.

Сутринта на 29 януари министърът на земеделието Марк Фено направи особено изказване по малкия екран. Той разгласи приемането до 48 часа на нов пакет от ограничения, " които ще ни разрешат да преодолеем рецесията ".

Според Фено след седмица френската рецесия ще бъде сложена на разискване от брюкселската администрация от френския президент.

Междувременно фермери и водачи на камиони блокираха плануваните цели покрай Париж. Към тях се причислиха и таксиметрови водачи.

Министерство на вътрешните работи изпрати бронирани коли и хеликоптери, с цел да блокират стачкуващите. Предградието се патрулира от подсилени отряди жандармеристи. Вече обаче не е напълно ясно кой кого блокира и обсажда.

По сходен сюжет се развива обстановката в Италия. От 29 януари фермерите блокираха кръстовището на основната автомагистрала А1 Милано-Неапол, входа на град Пескара и Сицилия.

Белгийските фермери поддържаха френските си сътрудници и блокираха четири автомагистрали. Движението е комплицирано както в посока Париж, по този начин и в посока Германия, където Олаф Шолц се пробва да договаря с фермерите.

Брюксел е залят от стотици трактори. Белгийските фермери освен показват взаимност с френските си сътрудници, само че и остро подлагат на критика селскостопанските политики в целия Европейски Съюз. Членовете на Европейската комисия и персонално Урсула фон дер Лайен са упрекнати в основаване на проблеми.

Мащабът на протестното придвижване ясно демонстрира проблемите, основани освен от държавните управления на няколко страни от Европейски Съюз, само че и от Европейската комисия. Затова френският президент се готви за обширен диалог в Брюксел.

Европейската комисия избира да мълчи. Изглежда, че бюрокрацията в Брюксел е доста по-загрижена за поддръжката на режима на Зеленски. Във всеки случай това сочат и делата, и обществените изявления.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР