Треньори в различни спортни клубове, активни спортисти и общественици излязоха

...
Треньори в различни спортни клубове, активни спортисти и общественици излязоха
Коментари Харесай

Треньори и спортисти от Бургас поискаха държавата да разреши спорта при подрастващите

Треньори в разнообразни спортни клубове, дейни спортисти и общественици излязоха с намерено писмо до Министъра на опазването на здравето и Министъра на спорта за възобновяване на спортната активност при подрастващите. Както е известно, спортът за всички под 18 години е спрян до второ разпореждане поради пандемията от ковид.

Въпросните представители на спортни организации излизат с писмо, което ще бъде входирано през днешния ден до Министрите на опазването на здравето и спорта, във връзка със възбраната за осъществяване на тренировки, неналичието на логическа връзка сред обособените точки в заповедта и неналичието на претекстове при издаването на тези заповеди.

Ето и цялостния текст на това отворено писмо:

До
господин Костадин Ангелов, министър на
опазването на здравето на Република България,

Копие до
господин Красен Кралев, министър на младежта и
спорта на Република България,

Уважаеми господа министри,
Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме безспорно доста по-загрижени от всеки различен за здравето на нашите деца, и освен за тяхното здраве, и като такива чакахме с изключително внимание дейностите, които ще бъдат подхванати от овластените органи, спешния щаб и съответно от Вас, във връзка с настоящата обстановка в региона на публичното здраве, обвързвана с печално известната зараза от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предишни изказвания на Министър ръководителя, Бойко Борисов по отношение на недопустимостта на вероятно " затваряне на страната ", само че даже явно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и несъответстваща, изключително във връзка с касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност - точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и дори от епохи е смисъла на спортната и физическа интензивност за персоналното и публичното здраве, а оттова и за благосъстоянието на страната и обществото.

Дори да приемем, че за някои типове групов или контактен спорт, които се упражняват в затворени пространства, както и за обществените спортни събития (турнири, надпревари, мачове и др.) предвид на ограничението на обществените контакти и опцията за предаване на ковид и/или друга болест, което е евентуално издирван резултат от тази заповед, може да се извлече някакъв рационален мотив, то във връзка с спорта навън, изключително " подготвителните мероприятия " примерно в група до 15 индивида, самостоятелните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че наложеният цялостен " локдаун " е в несъгласие със здравословните цели, познание и причини. Като се има поради, че огромна част от плувните басейни, а и други спортни уреди са публични (т.е. сходството им с нужните санитарни стандарти може елементарно да се реши и управлява от профилираните служби и лица) разполагат със модерни и ефикасни уреди за филтриране и стерилизация, поддържа се високо хигиенично равнище на средата и оферират опция за съблюдаване на предложената отдалеченост, а плуването е потвърдено благоприятстващ респираторните функционалности и имунната система, и даже е лековит за сходни болести спорт!

На 26 ноември, единствено ден, откакто оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация започва акция " Всеки ход е от голяма важност " със препоръки за повече излизане на въздух и повече физически извършения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, ограниченията към прекратяване на каквато и да е спортна интензивност са диаметрално противоположни даже на рекомендациите на висшата институция в региона!

Затова, по изложените нагоре наши съображения, настояваме:
- Да бъдат позволени подготвителни занимания навън и в плувните басейни;
- Да разрешите потреблението на басейните и спортните площадки от деца със специфични потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;
- Да опишете в тази и отсега нататък във всяка бъдеща заповед или различен акт, с който засягате прекомерно значими публични и цивилен права и ползи, и да изредите съответните претекстове, причини и измерими цели, кореспондиращи с настоящи и безспорни научни знания в приложната сфера, от които се водите в тази си управническа интензивност!

С почитание:
1. Михаил Попов - Треньор по плуване и водна топка
2. Евгени Джимертов - Треньор по плуване и водна топка
3. Иван Попов - Треньор по плуване
4. Хариета Гарибян - Треньор по плуване
5. Дечо Коешинов - Треньор по баскетбол
6. Веселин Владев- Треньор по баскетбол и преподавател по физическо образование
7. Георги Михалев - Участник на две олимпиади и нееднократен рекордьор по плуване
8. Пепа Стойкова- Учител и треньор по плуване
9. Константин Христов- Треньор по плуване
10. Кремена Магриотова - Треньор по плуване
11. Светозар Владков - Треньор по водна топка
12. Деси Грозева - Организатор спортни действия
13. Красимир Костадинов- Треньор по плуване
14. Теодора Янева - Треньор по плуване
15. Стела Енева- Треньор по лека атлетика в Спортен клуб за хора с увреждания " Джавелин "
16. Михаил Цонков - Съдия и треньор по ММА
17. Цанко Цанков - Световен рекордьор по плуване
18. Иво Танев - Тв водещ
19. Мария Добрева - Треньор по плуване
20. Борис Борисов - Треньор по футбол
21. Валентин Николов - Състезател и треньор по ветроходство
22. Антон Михайлов - Треньор по плуване и триатлон; Първият българин международен първенец по плуване за ветерани, нееднократен първенец и рекордьор
23. Георги Калинов - Треньор по плуване
24. Кристиян Киров - Световен и европейски вицешампион по джетски и нееднократен народен първенец
25. Маргарита Бобчева - Треньор по плуване
26. Диляна Франц - Треньор по плуване
27. Сергей Караджов - Треньор по водна топка
28. Александра Демирева - Треньор по плуване

фотография: Българска телеграфна агенция
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР