Треньорът на Рафаел Надал – Карлос Моя, заяви, че макар

...
Треньорът на Рафаел Надал – Карлос Моя, заяви, че макар
Коментари Харесай

Моя: Рафа ще е щастлив дори ако Джокович спечели 25 титли от Големия шлем


Треньорът на Рафаел Надал – Карлос Моя, съобщи, че въпреки да е доста стимулиран да продължи да печели, испанецът не е захласнат от резултатите и ще продължи да бъде благополучен даже в случай че Новак Джокович завърши кариерата си с повече „мейджър“ трофеи от него. Бившият №1 в света даде изявление за YouTube канала на испанския уебсайт Punto de Break, в което разкри каква е била ситуацията в лагера на Матадора по време на шампионатите в Австралия и кое негово мнгоо значимо качество съвсем постоянно остава неусетно.

– Какво заключения си направихте след купата в Австралия?

– Всичко, което може да се каже, към този момент беше казано. Постижението на Рафа буди само удивление. В случая впечатляващ е освен триумфът, само че и методът, по който той доближи до него. Надал преодоля доста тествания и му се наложи да промени тактически играта си, с цел да може да успее да надделее и физически над един от най-добре квалифицираните кондиционно играчи в тура, който също така е 10 години по-млад от него. Всички сме горди от този резултат, само че въпреки всичко и в този момент има неща, които бихме могли да подобрим. Съвършенството не съществува. Предвид настройката и задачите, с които пристигнахме в Австралия, купата на Рафа е едно в действителност удивително достижение.

– Каква беше тайната на популярния поврат против Медведев?

– 3-2, 40-0 в петия сет на процедура е мачпойнт, въпреки че с Рафа в никакъв случай не можеш да си сигурен какво ще се случи. Ако Медведев беше спечелил оня гейм, задачата на Надал щеше да стане съвсем невъзможна. Той обаче се бореше за всяка точка и не му разреши да се откъсне в резултата. Това беше моментът, в който вятърът стартира да трансформира посоката си, в случай че мога по този начин да се изразя. В действително време в никакъв случай не осъзнаваш по кое време стартира един поврат. Това са неща, които стават ясни по-късно. Мисля, че Рафа заслужаваше да завоюва втория сет, само че за жалост не съумя да материализира превъзходството си. По отношение на игровото си равнище обаче той към момента сподели, че е кадърен да победи всеки.

– Рафа изпитваше ли подозрение преди завръщането си в тура?

– Той имаше голямо предпочитание да отидем рабо в Австралия и да участваме в ATP 250 шампионата в Мелбърн. Знаеше, че това е рисковано решение. Нещата можеха да се развият зле, само че можеше и този шампионат да бъде употребен като добра подготовка за Australian Open, както се случи. Това беше доста смела постъпка от негова страна. Имаше доста огромен късмет той да не взе участие в този шампионат. Още през цялото време обаче тренировките ни се развиваха доста добре, а и Рафа харесваше изискванията в Мелбърн.

– Какви са упоритостите на Надал от тук нататък?

– Той непрекъснато желае да се развива и да бъде конкурентен. С напредването на възрастта губиш част от силата, издръжливостта и скоростта си, само че за сметка на това си натрупал опит и подхождаш доста по-интелигентно във значимите моменти. Винаги съм казвал, че Рафа е един от най-интелигентните тенисисти и умее да разчита играта по необикновен метод. Той има освен проект А и B, само че също по този начин C, D, цялата писменост. Ако види и най-малката уязвимост в играта на съперника си, незабавно стартира да я употребява. Финалът в Австралия е превъзходен образец за това: мачът не стартира по никакъв начин добре за Рафа, само че лека-полека той съумя да се приспособява към играта на Медведев и стартира да му противодейства.

– С Надал работите дружно от няколко години. Какво в играта му се промени най-вече за този интервал съгласно Вас?

– Когато се причислих към екипа му през 2016 година той към този момент беше на 30, само че все пак имах средносрочна визия за неговото развиване. Успях да го накарам да повярва в методите ми и да показа моето разбиране, че те ще му оказват помощ да развие играта си в голям брой връзки и да остане един от най-хубавите в света. Той беше доста стимулиран да завоюва още трофеи от Големия шлем и незабавно повярвах, че ще успеем да го създадем. Познавах го от доста години и знаех какъв брой е надарен, само че в това време бях наясно, че бихме могли да подобрим някои неща и би трябвало да внесем някои промени преди началото на сезон 2017. Той трябваше да поеме опасности, с цел да удължи кариерата си. Нямаше различен метод. Рафа би трябвало да бъде поздравен за това, че е доста адаптивен и постоянно е подготвен да направи нужните промени. Много хора не знаят за това негово качество, само че то е доста значимо за триумфите му.

– През август, когато Рафа постави завършек на сезона си и стана ясно, че ще му се наложи да претърпи хирургическа намеса, мислели ли сте, че половин година по-късно той към този момент ще има 21 трофеи от Големия шлем?

– Сега, когато можем да помислим върху това с хладни глави, постигнатото от него през последните месеци е извънредно впечатляващо. Това, в което мога да ви уверя, е че в Австралия в никакъв случай не говорехме за 21-вата купа пт Шлема. Знаехме, че има късмет и се надявахме, само че не искахме да го обсъждаме, защото това щеше да докара до струпване на изцяло ненужно напрежение. Решихме да оставим тези полемики на медиите и почитателите. Рафа е благополучен от това, което е постигнал, и ще продължи да бъде благополучен даже в случай че приключи кариерата си с 21 трофеи от Големия шлем, а Джокович – с 25 да вземем за пример. Не е хубаво човек да е захласнат от резултатите, само че това не значи, че няма да се борим за купа №22. Рафа е мнго стимулиран и чака с неспокойствие идните шампионати, само че съгласно нас дебатът на тематика „Най-великият“ ще е неправилен, до момента в който и тримата не приключат кариерите си и не се тегли чертата.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР