Трай е термин от ръгбито - когато се отбележи точен

...
Трай е термин от ръгбито - когато се отбележи точен
Коментари Харесай

Добър трай: Фенове събраха пари за БНТ да излъчва световното по ръгби

" Трай " е термин от ръгбито - когато се означи прецизен удар от центъра, който носи пет точки. Идващите дни почитателите на тази игра в България ще имат още по-голям мотив за наслада: За първи път Световното състезание по ръгби ще може да се гледа в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) от 8 септември. Сумата за откупуване на правата за излъчването на спортното събитие, което ще се организира във Франция, е напълно обезпечена от спонсори и посредством самодейност за събиране на средства от почитатели, като задачата е популяризирането на ръгби спорта в България. Основен мотор зад самодейността е основателят на онлайн радиото " Тангра мега рок " и, който ще бъде и един от тримата коментатори по време на шампионата.

Двубоите ще се излъчват по спортния канал от портфолиото на публичната телевизия - Българска национална телевизия 3, като ще се предават 20-те най-интересни мача. Купуването на правата в действителност е събитие за България, в която този спорт е много неизвестен, въпреки и това да се трансформира - под управлението на френския треньор Ромен Балмис националният ни тим има 14 следващи победи и се изкачи с 35 места в международната класация. А при домакинските мачове на стадиона има все по-голяма аудитория.
Фен самодейност
През последните годините в ефира на публичната телевизия все по-често участва ръгби спортът. За две години медиата излъчи няколко срещи на българския народен тим онлайн в ефира на Българска национална телевизия 3, които по думите на дирекция " Спорт " пред " Капитал " са предизвикали огромен зрителски интерес. Паралелно медиата е и ко-продуцент на документалния филм на Васил Върбанов " В името на Бог ръгби ", който през октомври ще се излъчи в ефира на Българска национална телевизия в три епизода.

" Беше повече от разумно по Българска национална телевизия да се излъчат и мачовете от международната купа. Затова, когато Ивайло Ангелов (бел.ред. шефът дирекция " Спорт " в БНТ) ми сподели, че са влезнали в контакт за международната купа и става въпрос за алегорична сума за правата, поех самодейността да осигуря тези пари ", разяснява Върбанов пред " Капитал ". По думите му в страните, където ръгби спортът е мощно развъртян, сумите за лъчение на сходно огромно състезание варират сред 300 и 500 хиляди евро. За България сумата е в пъти по-малка. Причината парите да не бъдат отпуснати от бюджета на Българска национална телевизия е евентуалният отрицателен публичен отзив. " Представата на доста българи е, че ръгби е нов спорт за България и рискът, който би поел ръководството на спортната дирекция в Българска национална телевизия е да бъдат посочени с пръст, че трошат национална пара ", добавя Върбанов.
Реклама Франция ще се опита да завоюва международната купа у домаСветовното състезание по ръгби се организира през четири години - в предходното издание през 2019 година в Япония купата подвигна Южна Африка. Сега обаче тя ще има сериозна конкуренция в лицето на домакините от Франция, които в никакъв случай не са печелили международната купа, въпреки да са играли няколко финала. Сериозни кандидати обичайно са Нова Зеландия, Ирландия, които завоюваха " Шестте народи " в Европа през тази година, само че и постоянно готовите за изненади - някогашните първенци от Австралия и Англия, която в Яопия игра край. В изданието вземат участие 20 тима, разграничени в четири групи по пет тима, а районни представители са Румъния и Грузия, които развиват мощно и постановат спорта през последните години. Мачовете ще се проведат в девет френски града, а поради огромния интерес множеството ще се играят на футболни игрища - откриването и финалът са на Стад де Франс в Париж. Билетите за събитието от дълго време са продадени.
Инициативата за набиране на нужните средства стартира първоначално лятото. По думите на Васил Върбанов в този миг бюджетите на рекламодателите към този момент са планувани за годината, само че в края на юни от сдружение " Амета холдинг " с марката " Лудогорско пиле " се съгласяват да обезпечат част от нужната сума за лъчение на международното състезание. За остатъка се провежда онлайн самодейност за събиране на средства през платформата epaygo, където донорите закупуват алегорични билети за международната купа. В рамките на един месец, до началото на август, съумяват да съберат оставащата сума от 30 600 лева и пазаруването на правата за лъчение става факт.

" Сумата е събрана напълно от спонсори, като за нито един от двата съществени финансови съставния елемент - лиценз и механически разноски, няма да бъдат употребявани средства от бюджета на Българска национална телевизия ", споделят от спортната дирекция.
За първи път, обаче средства се набират и от почитатели, което провокира и някои мнения в онлайн пространството, за какво е нужно да се прави това, в случай, че Българска национална телевизия има огромен бюджет. Реклама
За 2023 година той е повишен до общо 86.2 млн. лева " Бюджетът на Българска национална телевизия мъчно може да отговори на стремглаво повишаващите се цени на пазара на спортни права. Нееднократно Българска национална телевизия разчита на рекламодатели за отчасти или цялостно покриване на разноските по лъчение на надпревари ", допълват още от публичната телевизия.
Участието на Българска национална телевизия
В отговори до " Капитал " от дирекция " Спорт " на Българска национална телевизия разясняват, че главните критерии при избор за лъчение на спортни събития са два - надпревари със мощно българско присъединяване или огромни шампионати в разнообразни типове спорт.
Водещият Васил Върбанов работи и върху документалния филм " В името на Бог ръгби ", който през октомври ще се излъчи в ефира на Българска национална телевизия в три епизода Фотограф: Цветелина Белутова
Срещите от международното състезание по ръгби стартират на 8 септември в Париж с дуела сред домакините от Франция против Нова Зеландия, и в границите на седем седмици ще се излъчват в ефира на Българска национална телевизия 3 - каналът с фокус спортно и развлекателно наличие в портфолиото на медиата. Таргетът му е най-вече мъжка публика в дейна възраст. " Именно подобен вид аудитория ще бъде заинтригувана от мачовете от международната купа в този толкоз мъжкарски спорт ", споделят от противоречивата дирекция. По думите им " компаниите, които са спонсорирали Българска национална телевизия за закупуването на международната купа, ще получат правото да излъчат свои рекламни форми в и към срещите ".

Студийни стратегии ще има при откриването на шампионата по ръгби и на финала му. Коментаторите на срещите ще бъдат Васил Върбанов, Костадин Дебренлиев и Димитър Петров. " Искаме да срещнем нашите сънародници с тази магия, нейното обаяние и изключителни полезности, споделя Върбанов и добавя: " Ръгби е контактен спорт и спорт на мозъка, това е хулигански спорт, който се играе от джентълмени, а Българска национална телевизия е най-хубавата платформа да срещнем българите с всичко това ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР