Травиата на Верди отново на сцената на Софийската операМузикалните критици

...
Травиата на Верди отново на сцената на Софийската операМузикалните критици
Коментари Харесай

„Травиата” на Верди отново на сцената на Софийската опера

„ Травиата ” на Верди още веднъж на сцената на Софийската опера
Музикалните критици дефинират „ Травиата ” като най-дръзката опера на Верди. Не инцидентно преди време цензурата постанова действието да бъде изместено с един век обратно, с цел да бъдат предпазени положителните нрави. В реалност композиторът разобличава предразсъдъците на обществото, в което самият той живее.

Виолета си проправя пътя в своя свят като куртизанка, само че се влюбва в младия аристократ Алфред Жермон. Баща му Жорж позволява грешката да я съди, не съгласно човешката й същина, а поради специалността й. Когато скъсва с Алфредо, тя го прави освен за негово положително, а също и, поради репутацията на фамилията му.

Премиерата се състои на 6 март 1853 година в Гранд Театро Ла Фениче във Венеция. В България е сложена от Оперната дружба през 1910 година. Диригент на първата режисура е Т. Хаджиев, а режисьор е К.Михайлов – Стоян.

На 12 и 13 декември „ Травиата “ се завръща на сцената на Софийската опера и още веднъж ще се радва на многочислена аудитория, защото посланието й е универсално. Докато продължаваме да градим мнението си за другите въз основа на първите ни усещания, до тогава „ Травиата “ ще остане настояща, без значение от това, в коя ера се развива действието й. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР