Траурната церемония започна в 16 часа, като в храма са

...
Траурната церемония започна в 16 часа, като в храма са
Коментари Харесай

Италия се сбогува с Берлускони, хиляди се стекоха пред катедралата в Милано

Траурната гала стартира в 16 часа, като в храма са позволени единствено 2000 души, за публицистите няма отделено място. Отвън се намират хиляди фенове на Берлускони, които от ранни зори се стичаха тук. Случващото се в катедралата може да се следи на големи екрани конфигурирани на площада пред нея.

Берлускони умря в понеделник в болничното заведение " Сан Рафаеле " в Милано след заболяване от левкемия. Погребението е с държавни почести.



На церемонията, ръководена от архиепископа на Милано Марио Делпини, участват президентът Серджо Матарела и министър председателят Джорджа Мелони. 

Погребението с държавни почести
Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Тук са и ръководителите на двете парламентарни камари Иняцио Ла Руса, ръководител на Сената, и Лоренцо Фонтана, ръководител на Камарата на депутатите.

Снимка: АР/БТА

Присъстват и някогашните министър председател Марио Драги и Матео Ренци, някогашният министър председател и сегашен еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, вътрешният министър Матео Салвини, външният министър Антонио Таяни, лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн. Отсъства някогашният министър председател Джузепе Конте, от антисистемното Движение 5 звезди. Не е ясно дали участва някогашният министър председател Романо Проди, чиято брачна половинка умря ненадейно през вчерашния ден.

Снимка: АР/БТА

Присъстват и още доста други представители на италианските политически, обществени, културни и медийни среди.

Италия се сбогува с Берлускони, хиляди се стекоха пред катедралата в Милано
Снимка: АР/БТА

От фамилията на Берлускони, с изключение на петте му деца и брат му, на церемонията участват и някогашната му втора брачна половинка Вероника Ларио и последната му избраница Марта Фашина, както и някогашната избраница на Берлускони - Франческа Паскале.

Снимка: АР/БТА

За погребението пристигнаха и министър председателят на Унгария Виктор Орбан и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, както и министър председателят на Албания и президентът на Ирак.

Огромен е международният интерес за отразяване на последно " довиждане " на една от най-важните и авторитетни персони освен в политиката, в предприемачеството и спорта както за Италия, по този начин и отвън нейните граници за над половин век - Силвио Берлускони - татко на италианската частна телевизия, министър-председател за 3339 дни, народен представител, сенатор и евродепутат.

Според италиански медии Берлускони е изискал да бъде кремиран, а след това урната с праха му ще бъде заровена в първокласното му имение в Аркоре край Милано.

Снимка: АР/БТА

Днес в деня на погребението му петте деца на Берлускони - Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи - разгласиха общо изказване, в което споделят, че техният татко ще продължи да живее посредством тях и му благодарят за любовта, с която ги е дарил.

Членове на фамилията на медийния магнат и някогашен италиански президент Силвио Берлускони
Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР