Търговската експлоатация на терминала за втечнен природен газ край Александруполис

...
Търговската експлоатация на терминала за втечнен природен газ край Александруполис
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ остава без LNG от терминала край Александруполис през май

Търговската употреба на терминала за полутечен природен газ край Александруполис ще стартира към края на май, което е забавяне с близо месец. Предишният период за доставки от оборудването, в което България има 20% благосъстоятелност, беше 1 май. Сега се приказва, че терминалът ще е подготвен н 20 май.

По време на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в понеделник стана ясно, че плануваните за идния месец количества, които бяха декларирани от страна на „ Булгаргаз “, няма да бъдат изпълнени.

От своя страна ръководителят на отдел " Цени, пазарни разбори и ценообразуване " в държавното сдружение Людмила Витанова изясни, че „ Булгаргаз “ е оповестил търг на платформата на " Газов хъб Балкан " за намиране на количествата, които не доближават за поръчките на клиентите. Той ще се организира на следващия ден, 30 април.

Независимо какво ще се случи на следващия ден на търга, чакаме цената за месец май да бъде в порядъка сред 55 и 56 лв.. Не може да се ангажираме с по-точна прогноза точно заради обстоятелството, че този търг не е завършил “, сподели тя.

По думите ѝ предвижданията на " Булгаргаз " са, че цената за май би била по-ниска от настоящата за момента априлска цена, като предстоящото понижение е 5 – 6% по отношение на актуалната цена за април.

Припомняме, че КЕВР утвърди с 2% по висока цена на газа за април – 57.59 лева./MWh.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР