Германският министър на външните работи Аналена Бербок призова за бързо

...
Германският министър на външните работи Аналена Бербок призова за бързо
Коментари Харесай

Берлин призова за бързо разширяване на ЕС със Западните Балкани

Германският министър на външните работи Аналена Бербок прикани за бързо приемане в Европейския съюз на претендентите за участие от Западните Балкани.

Днес блокът отбелязва 20-ата годишнина от разширението си с 10 страни през 2004 година - Естония, Латвия, Литва, Полша, Чешката република, Словакия, Словения, Унгария, Малта и Кипър.

" Политическите и географските " сиви зони " на Балканите или в източната част на Европейски Съюз са извънредно рискови. Не можем да си позволим такива сиви зони, тъй като за съветския президент Владимир Путин те са покана за интервенция, за дестабилизация ", съобщи Бербок в послание, оповестено във връзка годишнината, съобщи ДПА.

" Ние знаем най-малко от времето на нападателната война на Русия против Украйна: Разширяването на нашия Европейски Съюз през днешния ден е и геополитическа нужда. Както и преди 20 години, милиони европейци през днешния ден виждат опция в това да станат жители на Европейски Съюз ", написа дипломатът.

" Не можем да си позволим още едно цяло потомство още веднъж да тъне в чакалнята на Европейски Съюз, какъвто беше казусът със Западните Балкани. Не би трябвало да пропиляваме опцията да създадем нашия съюз по-голям и по-силен - и затова по-сигурен. Поколението на кръга на разширението от 2004 година трябваше да събере храброст, с цел да не се поддава на насрещни ветрове и популистки лозунги ", добави Бербок.

" Нашето потомство в този момент е изправено пред задачата да пази и укрепва европейския план за мир и независимост, даже това да коства необикновено доста сила. За да се реализира триумф, са нужни промени, в това число и по-малко благоприятни условия за налагане на несъгласие в Европейския съвет ", сподели още тя.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР