Транспортният министър Николай Събев е най-ексцентричният в кабинета на Кирил

...
Транспортният министър Николай Събев е най-ексцентричният в кабинета на Кирил
Коментари Харесай

САМО В ПИК И РЕТРО: Транспортният министър преживял инфаркт и влязъл в манастир

Транспортният министър Николай Събев е най-ексцентричният в кабинета на Кирил Петков. Шефът на „ Еконт “ е единственият будист в Министерски съвет и всеки ден може да бъде видян да отива на работа, държейки броеница в ръка.

Всъщност 62-годишният Събев се обърнал към будизма преди 14 години, когато бил на 48. Причината била инфаркт, който го покосил изненадващо. Преди това милионерът вдигал кръвно, имал серия от здравословни проблеми и гълтал шепа хапчета всеки ден, само че решил да промени фисолофията си на живот, с цел да укрепне физически.

„ В един миг, в който нещата станаха доста сериозни от позиция на здравето ми, от позиция на това, че започнах да се изтощавам елементарно и да не съм по този начин продуктивен, взех решение да се трансформира. Не може на 48 години, когато си в силата си, да не може да я използваш тази мощ. Започнах да ревизирам всички благоприятни условия за развиване. Дори отидох в един манастир, седем дни бях там, следих монасите. В Кипиловския край Кюстендил. Моите другари ми показаха място, където хората споделят това, което правят, а не противоположното. Исках да схвана до каква степен религията може да ми даде отговор на моите въпроси. Бях там и просто следих. Освен че осем часа се молеха, още толкоз работеха съществено “, изяснява Събев за трансформацията си.

Постепенно обаче се увлякъл по източната вяра, стигнал до медитацията и почнал да изповядва будизма. Дори през 2008 година решил в родния си Русе да сътвори център за будисти. Справка в интернет демонстрира, че той съществува и до ден сегашен. „ Буда хаус “ на Събев е показан като медитационен център на Диамантения път на будизма, линията Карма Кагю. Твърди се, че в центъра искащите могат да се срещнат с достоверни будистки учения от времената на Буда Шакямуни, непокътнати с помощта на неговите възпитаници. Медитации се провеждали всеки понеделник, вторник, четвъртък и петък и били безвъзмездни. Освен това имало и ресторант.





Събев медитира в къщата си на морето





Шефът на " Еконт " се зарежда измежду природата
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР