Транспортният министър Георги Гвоздейков търси начини за прекратяване на договорите

...
Транспортният министър Георги Гвоздейков търси начини за прекратяване на договорите
Коментари Харесай

Гвоздейков търси начин да развали договорите по два жп проекта

Транспортният министър Георги Гвоздейков търси способи за преустановяване на договорите с изпълнителите на два огромни жп плана, финансирани с евросредства. Става въпрос за жп секторите Костенец – Септември и Оризово – Михайлово, които Европейската прокуратура проверява поради корист с 241 млн. евро.

В отрасловата комисия в Народното събрание министърът съобщи, че към този момент и Европейска работа за битка с измамите (ОЛАФ) се занимава със случая. Според него това значи, че България би трябвало да се приготви за връщане на пари, само че не посочи в какъв размер.

Екипът на Economic.bg изпрати питане до министерството с въпрос каква е цената на изплатените средства от страна на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ като бенефициент към изпълнителите, които са обект на следствието на Европрокуратурата. До публикуването на материала не получихме отговор.

Проблемът е доста сериозен и занапред ще излиза информация. Финансирането е спряно и плановете не може да продължат “, съобщи Гвоздейков.

В същото време обаче не може да се чака привършване на следствието, тъй като плановете са в избрана фаза, добави министърът. Така най-вероятно ще се подходи към консервация, което значи, че жп секторите ще се забавят, само че и оскъпят. Именно поради това министерството търси вид за преустановяване на контрактите.

Търсим решение за преустановяване на договорите, обезпечаване на финансиране през бюджета и пускане на процедура за довеждане докрай на плановете. Те са част от инфраструктура, която би трябвало да модернизира жп превоза “, разяснява министърът.

По думите му все още Европрокуратурата няма искания към министерството и НКЖИ, само че добави, че „ рибата се вмирисва откъм главата “ и че виновност най-вероятно може да се търси при възлагането на процедурата и избора на реализатор.

Самото законодателство разрешава учредяването на консорциуми от разнообразни компании и когато едната не дава отговор на условията, се включват другите, с цел да покрият критериите на възложителя. “

Гвоздейков съобщи, че е потърсил европейския прокурор за България и в идващите седмици ще бъдат извършени срещи, с цел да се запознае с обстоятелствата.

Припомняме, че следствието на Европрокуратурата бе оповестено при започване на август. Под прожекторите са два сектора от значими посоки. Първият е сред градовете Костенец и Септември от жп линията София – Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и е на стойност над 130 млн. евро.

Контрактът за строителството на сектора бе подписан през 2019 година, а самият търг бе разгласен 2 години по-рано. Изпълнител е консорциум „ Костенец – Септември 2018 “, с участници българската компания „ Транс логистика “, испанската Contratas Iglesias и румънската Arcada Company.

Още тогава стана ясно, че българският участник е съвсем чужд в строителния отрасъл. През 2020 година се стигна до това НКЖИ да ревизира клюки, че един от изпълнителите на плана – испанската Contratas Iglesias – е влезнал в процедура по неплатежоспособност.

Вторият план е за рационализация на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово, който е част от втория стадий от рехабилитацията на жп инфраструктура Пловдив – Бургас. Той получи финансиране от Кохезионния фонд, по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година, в размер на над 111 млн. евро.

Припомняме, че договорът по този план също бе подписан през 2019 година Първа копка на сектора бе направена едвам през 2021 година Изпълнява се от консорциум ДЗЗД „ Евро жп инфраструктура “, с присъединяване на българската компания „ Инфраструктурно строителство “ АД и испанската „ Марко Обра аудитория “ АД.

Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтегляне в брой на суми над 2.5 млн. евро (5 млн. лева.) от престъпно проявени лица. Подобна скица бе разказана и от някогашния вътрешен министър Бойко Рашков във връзка със строителството на лот 5 от автомагистрала „ Хемус “.
Състоянието на „ Български пощи “
Загубата за 2023 година се чака да е в размер на 60-70 млн. лева, разяснява зам.-министър Григори Григоров по отношение на положението на Пощите. По думите му в края на 2022 година държавното сдружение е разполагало с 40 млн. лева кеш и е имало обвързване към външни снабдители в размер на 79 млн. лева До края на юни Пощите са разполагали с 6 млн. лева в брой.

Разходите са надхвърлили приходите за първото полугодие с 50 млн. лева “

По думите му към този момент са наложени строги финансови ограничения за излекуване. Анализ демонстрира, че 25-30% от структурите на сдружението не са носели никакви доходи, само че за сметка на това за тях са плащани разноски. Той съобщи, че министерството готви законопроект, с който да бъде променен досегашният метод на обмисляне на обезщетенията на пощите, по-специално за универсалната пощенска услуга.

Да се компенсира на база утвърден бюджет, а не на разноски две години обратно “, гласи предлагането.

По отношение на проекта за преструктуриране, Григоров осведоми, че той е подготвен и е изпратен до Европейска комисия за утвърждение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР