Транспортните мрежи в Европа са под заплаха от Русия. Русия

...
Транспортните мрежи в Европа са под заплаха от Русия. Русия
Коментари Харесай

FT: Транспортните мрежи в Европа са под заплаха от Русия

Транспортните мрежи в Европа са под опасност от Русия. Русия прави „ хиляди “ опити за интервенция в европейските железопътни мрежи в границите на акция за дестабилизиране на Европейски Съюз и саботиране на сериозна инфраструктура, съобщи министърът на превоза на Чешката република.

Мартин Купка съобщи пред Financial Times, че Москва е обвинена в осъществяването на „ хиляди опити за намаляване на нашите системи “, откогато съветският президент Владимир Путин подреди пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Хакерската акция е включвала офанзиви против системите за сигнализация и против мрежите на чешкия народен железопътен оператор České dráhy, сподели Купка. Предишни офанзиви извадиха от строя системите за продажба на билети и породиха опасения, че сполучлива интервенция в сигналите може да докара до съществени произшествия.

Руските опити да дестабилизира европейската енергийна инфраструктура са добре документирани, само че намесата в транспортните мрежи е по-малко обсъждана.

Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност разгласява първия си отчет за заканите за превоза през март предходната година. В него се споделя, че е имало „ офанзиви против железопътни компании с възходящ %, основно заради нахлуването на Русия в Украйна “.

Той означи огромни хакерски атаки от „ проруски хакерски групи “ против железопътни компании в Латвия, Литва, Румъния и Естония.

Чешката организация за киберсигурност NUKIB предизвести за възходящи хакерски атаки през последните години. „ Една от забележителните трендове през предходната година е възходящият интерес на злонамерени нападатели в енергийния и транспортния бранш “, се споделя в отчет, оповестен през юли.

 

Прага става все по-ястребова във връзка с съветските акции за въздействие, откакто през 2022 година утвърди закон, който разрешава на държавното управление да подхваща ограничения против задгранични лица, обвинени в нарушение на човешките права или киберпрестъпления.

Миналата седмица чешкото държавно управление наложи наказания на украинския олигарх Виктор Медведчук и неговия помощник Артем Марчевски, както и на медийното издание Voice of Europe, за което чешкото външно министерство сподели, че е отговорно за провеждането на „ интервенция за съветско въздействие “ от името на Медведчук.

Купка сподели, че Чешката република, която възнамерява построяването на високоскоростна железопътна линия, която ще свързва Берлин, Прага и Виена за четири часа, вкарва ограничавания върху способността на задграничните оператори да вземат участие в търговете.

„ Това не е нещо като възбрана, само че бихме предпочели европейски компании ... За цифровите елементи, а също и за системите за сигнализация, ние несъмнено поискахме ограничаване за задгранични оператори, предоставящи характерни елементи, тъй като това е част от сериозната инфраструктура “, сподели той.

Министърът приказва пред FT в Брюксел, където лобира Европейски Съюз да заложи повече от общия си бюджет за огромни транспортни инфраструктурни планове, защото застаряващата железопътна мрежа на блока се бори да се оправи с възходящото търсене.

„ Става въпрос за безусловно претрупани стандартни оператори “ по-специално за товарни транспорти, сподели Купка, предупреждавайки, че това евентуално би навредило на действието на единния пазар на Европейски Съюз.

Линията е първата от поредност високоскоростни железопътни планове, които в последна сметка имат за цел да свържат Централна Европа с Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Прага оцени цената на своята част от плана на към 1 трилион CZK (43 милиарда долара).

Железопътният превоз съставлява по-голямата част от плановете в границите на 25,8 милиарда евро, предоставени за превоз от Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз. Чешки чиновник сподели, че разноските за новия им план към този момент надвишават разпределението на страната от фонда.

 

Източник – Financial Times/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР