През февруари в рамките на няколко дена са убити кандидатите

...
През февруари в рамките на няколко дена са убити кандидатите
Коментари Харесай

30 убити кандидати и 11 отвлечени: Задават се най-жестоките избори в историята на Мексико


През февруари в границите на няколко дни са убити претендентите за кмет на трите водещи партии в град Мараватио.

Убийствата не пропущат и перлата на мексиканската ривиера - 600-хилядният град Акапулко.

Едно от най-високопрофилните убийства е на зетя и племенника на сенатор Рикардо Монреал. Ако в статистиката за 2024 година се включат убитите родственици на политици и политически уредници, то броят на покушенията надвишава 170.

При последните локални избори пък е имало случай, при които за кметската конкуренция е останал единствено един кандидат.

Различни анкети пресмятат, че всяко политическо ликвидиране, което придобива популярност, понижава изборната интензивност с повече от 1%. Много от гласоподавателите се опасяват да отидат до урните.

" Феноменът на изборното принуждение се разраства от ден на ден и повече. През 2021 година и 2018 година също имаше десетки политически убийства, само че те бяха по-малко и в по-ограничена територия ", декларират от неправителствената организация Laboratorio Electoral ( " Избирателна лаборатория " ).

Заплахите карат доста претенденти да се откажат от конкуренцията. Такъв е казусът с Лоренцо Мартинес, който под напън взема решение да не се бори за кметското място в планинския град Закапу.

" Картелите са тези, които позволяват кой може да се кандидатира и да ръководи. Атаките са и способ за напън над политическите партии ", разяснява Даниела Ариас от Laboratorio Electoral.

В доста случаи убийствата стартират преди откриването на акцията, още до момента в който партиите разискват вътрешно кандидатурите си. Понякога не проведената престъпност, а настоящите политици вземат решение да отстранят конкуренцията си с патрони.

Според Мануел Перес Агире от Мексиканския лицей това демонстрира какъв брой размита е станала границата сред страната и картелите.

" В доста случаи няма разлика сред незаконната група и кмета, който е евентуалният гарант на покушенията ", отбелязва Перес Агире.

Атаките са главно към претенденти за локалната власт, а това има разумно пояснение счита Агире. 

" Мексико не може да влага в полицията на всяка една от близо 2500-те си общини ", декларира той. Така в доста градове локалната власт е изцяло беззъба пред незаконните групи. Картелите са толкоз мощни, че даже организират лични военни паради.

Цикълът от предизборно принуждение нормално остава безнаказан. През 2021 година болшинството от причинителите не са открити. Арестите пък съвсем в никакъв случай не приключват с присъда и са " за замазване на очите ", отбелязва отчет на Колежа на Мексико.

Според формалните статистики за 2023 година броят на убийствата в Мексико е 29 675. Цифрите са сходни за последните 14 години и сравними с броя на починалите в гражданската война в Сирия.

Ескалиралото принуждение е централна тематика в изборния спор в Мексико. Гласоподавателите обаче не са уверени, че двамата водещи претенденти за президент имат съответен проект за справяне с него, написа журналистът Диего Мендоса от " Семафор ".

Обществеността също е разочаровано от държавните чиновници, които прикриват убийства и манипулират статистиките, като постоянно преквалифицират гибелта като настъпила заради " неопределени условия ".

Всичко това слага успеваемостта на демокрацията в страната под въпрос. Съмненията за завладяването на властта от картелите се укрепват и от някои вести.

През предходната година Хенаро Гарсия Луна, някогашен министър по сигурността на Мексико, беше приет за отговорен по обвинявания в трафик на опиати в съд в Съединени американски щати.

Дълго време Луна бе лицето на войната против картелите в Мексико. В следствие се оказа, че той е работел за известния наркобарон Ел Чапо и е спечелил милиони долари от него.

Материал на " Ню Йорк Таймс " открива връзки сред сегашния президент на Мексико - Мануел Лопес Обрадор, и огромните картели в страната. Вашингтон не стартира публично следствие, тъй като то може да провокира интернационален скандал и да повлияе отрицателно на дипломатическите връзки сред двете прилежащи страни.

Наркокартелите от дълго време инфилтрират мексиканската страна - от най-ниските равнища до най-горните етажи на ръководството. Те заплащат на полицията, манипулират кметовете, изнудват висши чиновници и на процедура управляват необятни елементи от страната, приключва " Ню Йорк Таймс ".

Анализ на Джорджтаунския университет разкрива, че картелите от ден на ден се насочват към производството и трафика на синтетични опиати, като фентанил. Последното вещество постоянно се смесва с други опиати, с цел да укрепи резултата им. През 2022 година 130 000 души са умряли от фентанил единствено в Съединените щати, написа френският " Ле Монд ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР