Транспортната свързаност се оказа най-горещата тема на днешната среща между

...
Транспортната свързаност се оказа най-горещата тема на днешната среща между
Коментари Харесай

S-bahn ли е спасението на Пловдив? Бизнесът и местната власт в спор за липсата на нормален транспорт

Транспортната съгласуваност се оказа най-горещата тематика на днешната среща сред бизнеса и представители на локалната власт в Пловдив.  На нея участваха редица представители на бизнеса, а измежду поканените лектори бяха зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и зам.-кметът на Асеновград д-р Теньо Манолов. 
Прочетете още
Първият панел на полемиката бе отдаден на хоризонтите за развиване на Пловдив и района и естествено тематиката за превоз  и градска подвижност излезе още в първите минути на дневен ред. Решенията обаче по нея не наподобяват нито елементарни, нито бързи, още по-малко единомислещи. 

" Пловдив се развива извънредно динамично. Вижда се сериозния капацитет на града и локалната стопанска система. Но имаме и напълно разнообразни проблеми от преди 10 години. За предходната година имахме феномен, за който се майтапим, че не се е случвам от Съединението насам - Пловдив изпревари по номинален растеж на популацията София. По публични данни в  Пловдив живеят над 500 000 души , а съгласно неофициалните има още 80-100 хиляди души. Над половин милион души всекидневно употребяват инфраструктурата на града. Очевидно е, че Пловдив е дребен и претъпкан, само че към него има едно прелестно поле и планини. И в случай че може, дружно общините с страната да балансират градоустройството и да дадем опция на повече места с изключение на града да развиват индустриални, жилищни и паркови зони, ще успеем да запазим качеството на живот. Основният риск обаче е Пловдив да се трансформира в София. Не можем да станем тъкмо като София, само че рискът вместо да господства градската среда, да господства трафикът, е доста огромен. Градската железница може да реши доста от актуалните проблеми. Тя ще отвори изключителната опция да реорганизираме сегашния превоз и в границите на 4-5 години да имаме постоянен градски превоз. Няма същинска опция с изключение на жп превоза ", уточни Стефан Стоянов. 

Оказа се обаче, че дългокоментирания  S-bahn или тъй наречените " Градска железница " не удовлетворява изцяло потребностите на бизнеса. На първо място обструкции имаше за дългия интервал за реализация, сериозната инфраструктура, която е належащо да бъде построена, както и действително неналичието на информация какъв брой обитаеми места ще бъдат включени, дали ще има комфортни спирки в Индустриалните паркове и в жилищните квартали и т.н. 



Зам.-кметът на Асеновград даде образец, че жп връзката Пловдив - Асеновград е една от най-използваните връзки, и в случай че има регулярна градска железница, в която да се включват и спирки на летище Пловдив, предприятия и така нататък това би било потребно за решение на транспортните проблеми. 

" Имаме информация, че преди разширението на пътя Пловдив - Асеновград към 75 хиляди коли среднодневно са се движили по него. Към момента с ремонта на трасето ситуацията се облекчи. Но Асеновград също се пренаселва и има трендове да се трансформира в " спалнята " на Пловдив. Защото тук има зеленина, успокоение, много хора от Пловдив идват тук. Но я има и другата наклонност. Не мисля, че можем да решим казуса с градски превоз. По-лесно е да бъде решен с железопътна инфраструктура ", уточни още доктор Манолов. 

Издателят Манол Пейков обаче скочи, че му звучи извънредно необичайно, че не може казусът да се реши с уредени постоянни рейсове, за които има инфраструктура, а се разясняват планове като S-bahn, които ще лишават години и инфраструктура за тях няма. Той добави, че поддържа екологичния превоз, само че би трябвало да се търсят бързи и ефикасни решения, а не да се приказва за план, който по думите му няма да се осъществя по никакъв начин скоро. 

" Трудно е рейсове, по тази причина ще пуснем жп линия? Аз съм твърдо, за - чист превоз, само че това са години строителство. Няма вътрешни линии, няма спирки. Това е за десетилетие напред. Как по този начин не може автобусна линия? Автобусите ги има, пътищата ги има - обаче е пъклен комплицирано и по тази причина ще строим жп линия? Умът ми не го побира. Това е безусловно недалновидно мислене. Това са съдбоносни неща за града ни! ", уточни Пейков. 

Представители на бизнеса също показаха, че би трябвало да има изрично нова организация по отношение на градската подвижност, защото  компаниите са се трансформирали и в транспортни сдружения . Не по избор, а по нужда. Огромно количество хора пътуват всеки ден от домовете си в Пловдив и района до Индустриалните зони на града. Към момента огромна част от огромния бизнес безусловно е построил свои флотилии, които да транспортират чиновниците, само че цената на този превоз влиза и в крайната стойност на продукта и се основава огромно натоварване на бизнеса. По думите му превозът значително е почнал да дефинира трудовия пазар. 

" Разходът, който компаниите имат да извозват своите чиновници, рефлектира непосредствено върху конкурентоспособността. Все по-малко е тъй наречените свободен избор на работа. Както хората избират място съгласно транспортните благоприятни условия, по този начин и компаниите се задължават да се лишат от фрагменти, които не са им комфортни по одобрените им направления за взимане и оставяне на чиновници. Трябва ни национална тактика за застраховане на зони по природосъобразен и стопански преференциален метод ", посочи Красен Кръстев, управител на дружество в Индустрилната зона в Куклен. 



От " Латекоер " също показаха мнение, че общините би трябвало да отговорят на потребностите на бизнеса и да се сътвори комфортен превоз за чиновниците в индустриалните зони. Генералният управител на компанията за България Пиер Ив описа за компликациите всяка заран да събират хора от Пловдив и от другите обитаеми места, с цел да ги закарат на работа, а в края на работния ден процесът да се повтаря. Според него трябват спирки на публичен превоз до Индустриалните зони. 

Зам.-кметът на Асеновград обаче подсети и за всички проблеми за стартирането на сходни курсове, а точно че постоянно пътят попада в границите на няколко общини и би трябвало плановете им за градски превоз да са общи. За задачата обаче би трябвало интервенция и на Областна администрация. Административната процедурата е доста тромава.

Никола Сивков, създател на “Капана фест ”, също разяснява, че цялостният формат на публичния превоз на Пловдив е сгрешен и превозвачите са привикнали да се устоят от дотации, без да внедряват съвременни бизнес модели като електрически рейсове, които да се зареждат от слънчеви гаражни съоръжения. 

Дойдоха и други оферти като зелени талази на трафика, друго време за започване и приключване на работа на заводите с доста чиновници и т.н. 

Въпреки това по думите на Стефан Стоянов жп превоза за Индустриалните зони остава най-хубавият вид, тъй като даже да има рейсове, те не могат да отговорят на големият нужен потенциал заран и вечер, до момента в който елементарно би могло да се сложат нужен брой мотриси на влаковете през пиковите часове. 

Припомняме, че  S-bahn е включен в Плана за възобновяване и резистентност . В него обаче се приказва единствено за закупуване на мотрисите, само че не и за цялата инфраструктура, която е нужна . В плана са заложени жп спирки, покачване на жп линията по бул. " Копривщица ", като се отстраняват бариерите на трите кръстовища, нов двупътен жп мост над Марица и така нататък, както и самите жп линии, където такива няма. Не е ясно обаче от кое място ще бъдат взети пари за тези уреди. 

Срещата на бизнеса се организира в хотел DoubleTree by Hilton и бе проведена от  " Капитал ".

Повече детайлности, вижте тук: 



 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР