Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път

...
Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път
Коментари Харесай

За първи път в УМБАЛ Бургас - възстановиха ръка с кост от донор

Трансплантация на кост от донор бе осъществена за първи път от ортопедите на УМБАЛ Бургас. Операцията бе единственият вероятен способ, с който е избавена ръката на 68-годишен пациент. Такива интервенции са редки и се вършат на малко места в страната. Костта е взета от тъканната банка на УМБАЛСМ " Пирогов ". За приемането й спомага шефът на лечебното заведение проф. доктор Асен Балтов, който поддържа дългогодишни професионални връзки с сътрудниците си в ортопедията на УМБАЛ Бургас.

Пациентът счупил ръката си сред рамото и лакътя, при всекидневно подпиране на масата у дома. При обзор със скенер било открито, че костта е изконсумирана поради метастази от онкологично заболяване, за което нито индивидът, нито околните му подозирали.

" На процедура съвсем нямаше кост - ръката се държеше на субстанция, сходна на яйчена черупка. При интервенцията е отстранен 14-сантиметров сектор, който е сменен с донорската кост. Тъй като тези случаи са редки, огромно предизвикателство за нас е да проследим пациента и неговото излекуване. Очаква се за 3 до 6 месеца костта изцяло да се интегрира със личните тъкани на пациента ", изясни доктор Стоян Христов, шеф на Отделението по ортопедия.

Заради онкологичното заболяване пациентът е ориентиран за в допълнение диагностициране и лекуване към профилирана онкологична клиника.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР