Тръгнахме от там да видим кой е най-големия ресор от

...
Тръгнахме от там да видим кой е най-големия ресор от
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Има перверзни ситуации за по 20-30 хиляди

Тръгнахме от там да забележим кой е най-големия сектор от бюджета, от който да заделим, с цел да дадем на пенсионерите. Тези, които можеха да бъдат заделени от МФ, бяха. Това сподели представителят на държавното управление Лена Бориславова пред bTV.

" Стратегията на държавното управление във връзка с пенсионерите е за едно трайно преизчисляване на пенсиите, с цел да водят заслужен метод на живот, който не водят най-малко половината от тях. Никой не очакваше такава инфлация. Това са огромните провокации, пред които би трябвало да се изправи всяко едно ръководство. Искаме да има нов метод за пресмятане на пенсиите. Търсим всевъзможни благоприятни условия за финансово стимулиране. Не единствено бранша на пенсионната форма би трябвало да бъде изменен ", добави тя.

" Има редовно недофинансиране в опазването на здравето. Сестра ми две години работи в коронавирус поделение като млад доктор и реши да отиде в чужбина, поради възнаграждението. Не може заплатата на млад доктор да е 950 лева, който работи по 12 часа, и то в коронавирус поделение. Видях едно изявление на някогашен министър на опазването на здравето, който сподели по какъв начин ще съумеят да създадат тази промяна, от къде ще вземат пари. Да стои и да гледа. Само това мога да кажа ", изясни Бориславова.

" Викат се хора от сектора, разисква се по какъв начин се пресмята заплатата им и по какъв начин може да се вдигне, тъй че да се усъвършенства качеството на услугата. Двете неща би трябвало да вървят ръка за ръка ", сподели тя.

Попитана какъв брой би трябвало да бъде заплата за медицинския личен състав в лечебните заведения, тя отговори, че е доста друго това, което би трябвало да получават и това, което страната може да си разреши да им даде.

" Аз имам вяра, че ще имаме качествено нарастване по дълготраен метод. Това, което е на масата на договарянията е минимална работна заплата за лекари с една компетентност - 2000 лева, а за медицински сестри - 1500 лева Има перверзни обстановки, в които управлението взима по 20-30 хиляди. Те не влизат в интервенции, не дават смени непрекъснато и пращат млади лекари. Единият вид е да имаме съответствие 1:20 и шефовете да извършват това ", сподели Лена Бориславова.

" Истината е, че минималната ставка на акциза е обезпечена от Европейски Съюз. Ако желаеме да използван мярка като в Италия, би трябвало да желаяме от Европейски Съюз. Там където понижават акциза, той в началото е по-висок, в сравнение с тук. По отношение на всички ограничения, това, което би трябвало да се регистрира е, че България е единствената, която е отделила 3,5% от Брутният вътрешен продукт за помощи за бизнеса и битовите консуматори ", сподели тя.

" Борим се за това да имаме финансова поддръжка за газа. Ще бъде препоръчан Фонд за взаимност. Ще има взаимно закупуване на газ от Европейски Съюз. Можете да си визиите каква е разликата сред това България сама да отиде да договаря с Русия и това Европейски Съюз да договаря с тях.

Русия се пробва да извие ръцете на Европа с това, което желае да направи с газа. Скоро няма да сме подвластни единствено от " Газпром ". От гръцката връзка ще потече азерски газ, който няма нищо общо с съветската газ. Гарантира се извънредно ниска цена за доставките - 1/3 от настоящите доставки от газа. По този метод ще понижим и нашата взаимозависимост ", изясни Бориславова.

Тя разяснява и абсурда с Germcorp.

" По време на посещаване в Съединени американски щати, са били част от портфолио-фирми, които са били показани на българската делегация. По време на подписването у нас не е имало представител. Ще се доизчистят елементи кой какъв ангажимент е имал към тази компания. ДАНС прави инспекция и чакаме резултатите ", сподели Бориславова.

" Потвърдени данни, по които не се е реагирало - тези дипломати не работят в полза на българското държавно управление, а имат съответна адженда, както се оказа да дестабилизират връзките с Република Македония. Има съветски ползи, които противодействат на добросъседството ни. Има съветски интерес в това България и Македония да не се схващат ", изясни тя.

" Българското държавно управление ще се съобрази с решението на Народното събрание. Това е сензитивен въпрос, който би трябвало да дава отговор на възприятието на защитеност на хората ", отговори Бориславова на запитване " дали България ще даде военна помощ на Украйна ".

" Кандидатурата зад която стоя за началник на БНР е тази на господин Гюров. Той има опит и няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции, които имат ниски резултати на стрес тестванията. Имам цялостното увещание, че в случай че подобен претендент застане отпред на Българска народна банка ще има смелостта да организира регулацията, от която има потребност ", приключи представителят на държавното управление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР