Трагедията със загиналия по време на военно учение летец подполковник

...
Трагедията със загиналия по време на военно учение летец подполковник
Коментари Харесай

Трагедията със загиналия военен летец може да реши поне един от системните проблеми във ВВС

Трагедията със починалия по време на военно обучение авиатор подполковник Валентин Терзиев може да докара до решаването на най-малко един от систематичните проблеми в бойната авиация – незаплащането на изключителния труд, който поставят дребното готови фрагменти, които носят наряди по защитата на въздушното ни пространство.

Проблемът бе обществено осветен, откакто от името на сина на починалия водач, бе заведено дело за заплащането на насъбраните от татко му изключителни часове като водач. Става въпрос за близо 70 хиляди лв. отплата за 3 хиляди часа изключителни наряди.

Командирът на авиобазата “Граф Игнатиево “ бригаден военачалник Николай Русев изясни, че натрупването на некомпенсирано служебно време на водачите, включени в дежурствата по защита на въздушното пространство, е от дълго време прочут факт, който неведнъж е поставян от командването на авиобаза Граф Игнатиево до по-високите равнища във Военновъздушни сили и Министерството на защитата. Този проблем обаче не е решен.

Сега началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов даде обещание в изявление БНР парите за ексклузивен труд на подполк. Валентин Терзиев да бъдат изплатени.

На какво се дължи натрупването на толкоз ексклузивен труд?

“Когато има стеснен брой водачи, които са достигнали до такава натренираност да носят бойни наряди, естествено е, че лимитираният кръг прави невероятно компенсирането на изключителния труд във времето и се натрупват по този метод много обезщетения. Командирите търсят способи за компенсиране “, сподели адмирал Ефтимов.

Засега МО не е показало обществени планове какъв брой часове ексклузивен труд са неплатени в бойната авиация и има ли механизъм, по който да бъдат заплащани.
По-рано пред Българска телеграфна агенция ген. Русев

" Изпълняваме дилемите си в границите на разполагаемия авиационен запас на МиГ-29, с който нашите водачи носят непрестанно бойно дежурство и на който по едно и също време с това водят летателната си подготовка. Наличният запас на авиационната техника дефинира и часовете, в границите на които летателният състав води своята подготовка. От години нальотът на летците е мощно стеснен - обществено известни са проблемите с поддръжката на задоволително изправни изтребители. Това мощно затруднява образованието на нови водачи, по-скоро лимитира техния брой, с цел да подсигуряваме нужното равнище на техните летателни умения. Оттам стигаме до незадоволителния брой на готови летци, които могат да се включат в носенето на бойни наряди. А те са най-вече от командния летателен състав на МиГ-29 “.

И останалите проблеми

Проблемът с многото часове ексклузивен труд е разследване на многото систематични проблеми в бойната авиация, които бяха доказани и след нещастието със подп. Валентин Терзиев.

Заради лимитираните запаси и проблемите към поддръжката на изтребителите МиГ 29, на които България към момента разчита да охранява въздушното си пространство, даже и най-подготвените водачи имат по-малко часове във въздуха от сътрудниците им в НАТО и Европейски Съюз.

Пореден апел за рационализация

На този декор началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов прикани за необятен политически консенсус за плановете за рационализация на армията ни, защото сега не “съответства на темповете на въоръжаване и превъоръжаване на прилежащите страни “, сподели адмирал Ефтимов в особено изявление за БНР.

Той прикани бързо да вземе решение за закупуването на още 8 нови изтребители F-16 Block 70, откакто към този момент бяха закупени 8 машини, само че още не са доставени.
Трябва незабавно да започва и плана за закупуването на 3 координатни радара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР