Трафикът по пътищата продължава да е основна тема в началото

...
Трафикът по пътищата продължава да е основна тема в началото
Коментари Харесай

Положителна статистика: Година без жертви на Кресненското дефиле

Трафикът по пътищата продължава да е съществена тематика при започване на летния сезон. Едно от най-натоварените и рискови трасета е пътят към Гърция, през Кресненското дефиле. Свидетели сме обаче на необикновена наклонност - една година без жертви в дефилето. Положителнят резултат се дължи на колчетата, които АПИ сложи, с цел да ограничи изпреварването в сектора.

Официална статистика за случаите в Кресненското дефиле се води едвам от пет години. Според данни на Министерство на вътрешните работи, през 2016 на този път са починали 7 души, 26 са били ранени.

През 2021 година също се регистрира връх по смъртност с пет жертви и над 40 потърпевши. Само за два месеца преди да бъдат сложени колчетата, живота си са изгубили други двама.

От 7 юли 2022 година до през днешния ден, броят на записаните ПТП е девет, с един потърпевш и нито една жертва.

" Никъде другаде по целия свят, никой не минава двойна непрекъсната линия с вярата да изпревари някого. По този метод се провокират доста тежки ПТП. Челни удари, с жертви, със починали, с тежко ранени. Трудно стига до тях бърза здравна помощ, мъчно стигат до тях полиция и пожарна, когато това се наложи, тъй като просто подобен е регионът ", уточни пътният специалист Георги Бързаков.

Въпреки че напредването се реализира постепенно, водачите одобряват концепцията, само че упорстват за построяването на автомагистрала, което доста ще облекчи трафика.

Въпреки поставените ограничители по пътя, има установени случаи на изпреварване, като някои приключиха с леки ПТП и наложени санкции. И това обаче не стопира рисковите водачи.

" Проблемът не е толкоз дали санкциите са ниски или високи, казусът е в тяхното използване. По подобен метод да бъде изработен законът, че когато ви се сформира акт, вие да нямате право да го оспорите заради простата причина, че сте отговорен ", сподели Георги Бързаков.

Специалисти считат, че би трябвало да има законови промени, които да задължават водачите да заплащат санкциите си на място, както е в редица други европейски страни.

Репортер: Миглена Медарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР