Традицията в Куба повелява първородният син да бъде кръстен на

...
Традицията в Куба повелява първородният син да бъде кръстен на
Коментари Харесай

Името ли погуби сина на Фидел Кастро? Смъртта на Фиделито разкрива жестоко разделение в семейството

Традицията в Куба повелява първородният наследник да бъде кръстен на татко си или на дядо си. Когато през 1949 година се ражда Фидел Анхел Кастро Диаз-Баларт, той е кръстен и на татко си Фидел – тогава не доста прочут, само че с упоритости в политиката правист, и на дядо си Анхел – испански преселник, трансформирал се в състоятелен земевладелец в Източна Куба, споделя Би Би Си във връзка гибелта на сина на кубинския деспот на 1 февруари. Докато растял, хората умилително го наричали Фиделито. Името се запазило, даже откакто татко му се трансформирал в едно от знаковите лица на 20 век, а самият Фиделито станал нуклеарен физик.

Въпреки известността си, Фидел Кастро останал извънредно предпазлив във връзка с фамилията си до гибелта си през 2016. Първото огромно решение, касаещо сина му, той взел до момента в който се готвел за гражданска война. Вече разведен с майката на Фиделито – Мирта Диаз-Баларт, Ел Команданте уредил синът му да го посети до момента в който бил в заточение в Мексико и кроял проекти за събаряне на режима на Батиста в Куба. Проявявайки типичния си праволинеен темперамент, Кастро просто отказал да върне сина си на майка му. По същия метод той упорствал Фиделито да получи обучение в Съветския съюз, вместо при майка си в Испания или Съединени американски щати.

След гибелта на Фиделито, доста хора се пробват да си показват какво е да си наследник на Кастро, сравнявайки го с това да си дете на рокзвезда или холивудска звезда. Фигурата на Кастро, обаче, не би могла да се побере в тези критерии. Затова и от Фиделито в никакъв случай не се е очаквало да стане като татко си. По всичко проличава, обаче, че непрекъснатото сравняване е било огромен стрес за него. Дори когато станал сполучлив нуклеарен физик, в никакъв случай не съумял да се отърси от сянката на татко си.

Веднъж Ел Команданте даже го уволнил като началник на кубинската нуклеарна стратегия за „ непросветеност “, демонстрирайки, че е подготвен да се разправя даже със фамилията си в името на революцията.

Става ясно, че семейство Кастро Диаз-Баларт е било трагично разграничено на идеологическа основа. След развода майката на Фиделито – Мирта, се мести в Испания. Нейният брат Рафаел Диаз-Баларт е бил политик в държавното управление на Батиста и е екзекутиран от Кастро. Днес двамата му сина – Линкълн и Марио, са законотворци в американския щат Флорида, поддържащи твърда позиция срещу ръководството на Кастро. Те са първи братовчеди на Фиделито, само че никой от тях до момента не е изказал обществени съболезнования за гибелта му.

След дълготрайно образование в Съюз на съветските социалистически републики Фиделито се трансформира в просветен мъж, свободно говорещ британски, съветски, френски и испански. Смятан е за един от най-хубавите учени в региона си. Трагичната му гибел – самоубийство след безуспешни старания за битка с тежка меланхолия, се случва единствено година след гибелта на известния му татко.

Самоубийството е тематика „ табу “ в Куба. Смятано за „ антиреволюционна постъпка “, за него се оповестява доста по-рядко, в сравнение с в реалност се случва.

Вероятно в последна сметка Фиделито Кастро ще бъде запомнен като човек, направил всичко допустимо да си построи лично име, макар непостижимата тежест на това, което към този момент му е било обещано.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР