Традицията Търсене и добив на трюфели в Италия е призната

...
Традицията Търсене и добив на трюфели в Италия е призната
Коментари Харесай

Традицията за търсене на трюфели е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

Традицията " Търсене и рандеман на трюфели в Италия " е приета за културно нематериално завещание на човечеството от ЮНЕСКО. Това огласи ръководителят на асоциацията на италианските селскостопански производители Coldiretti Еторе Прандини.

" Причисляването на трюфела към наследството на човечеството е значима стъпка към отбраната на антропологичните и културни обичаи, зародили се при взаимоотношението ни с природата ", споделя той. Прандини отбелязва също по този начин високата туристическа и гастрономическа прелест на традицията за търсене  и приложимост на трюфели.

Трюфелите, които се разделят главно на черни и доста по-ценните бели, порастват в диви условия съвсем по цялата територия на Италия, въпреки че за татковина на белите трюфели се смята северната област Пиемонт. Тези деликатесни гъби също по този начин могат да се намерят и в прилежащите региони на Франция и в други региони на Южна Европа, преди всичко, в средиземноморските страни. Те порастват подземен, и за най-добрия  " ловджия на трюфели " се счита прасето, само че при тях има един  минус - те изяждат откритите трюфели и по този начин лишават стопанина си от скъпата находка.

Другият добър ловджия е кучето. В търсенето на тези гъби, растящи подземен в корените на някои дървета, се употребяват особено подготвени кучета, само че не е  наложително те да са някаква  особена порода. Трюфели има освен в централните области на Италия (Тоскана, Умбрия, Марке), само че дори и в южните - Молизе и Калабрия.

Заедно с естествените залежи, в последните години в Италия се появиха и изкуствено основани стопанства за развъждане на трюфели. Европейската комисия дори отдели специален фонд за поддръжка на развиването на това направление в селското стопанство. Сега в този бранш, по данни на Coldiretti, са заети над 100 хиляди индивида.

Пазарната цена на белите трюфели, като предписание, варира сред 3000 и 4000 евро за 1 кг. Както означават специалистите обаче, през тази година цената им е повишена съвсем два пъти спрямо предходната година и е достигнала 5.5-6 хиляди евро за 1 кг. Черните трюфели костват по-евтино. Сезонът за търсене на тези гъби стартира през есенните месеци и, като предписание, приключва в средата на януари.

Практиката " търсене и рандеман на трюфели " не е първата, обвързвана с гастрономическата история на Италия традиция, която е вписана  в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Там към този момент е включена средиземноморската диета (2010 г.). През 2009 година, по искане на Италия, неаполитанската пица е записана в Европейския съюз като обичайно профилирано ядене, а през 2017 година изкуството на подготвяне на неаполитанската пицайола е включено в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР