Традицията среща модернизма в концерта на Симфоничния оркестър на БНР

...
Традицията среща модернизма в концерта на Симфоничния оркестър на БНР
Коментари Харесай

Традицията среща модернизма в концерт на Радиосимфониците

" Традицията среща модернизма " в концерта на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент маестро Симеон Пиронков на 17 ноември от 19 ч. в зала " България ", научи ДУМА от Анелия Иванова, специалист връзки с обществеността. С концерта ще бъде маркирана 75-годишнината на проф. Стефан Драгостинов - един от най-уважаваните и одобрени модерни български композитори. В програмата са включени две негови произведения: Концерт за тромбон и оркестър със солист проф. Атанас Карафезлиев и " Плачът на Иисус " за струнен оркестър и клавесин със специфичното присъединяване на проф. Милена Моллова.
" Концертът за тромбон и оркестър е построен в типичен тричастен цикъл. Стремил съм се към самобитно триединство и синтез на богатата балканска фолклорна традиция, авангардните звуково-технологични структури на XX век и политемпичните ми креативен търсения в предишни мои произведения, като хоровата кантата " Панаирът " и Концерт за пиано 1 (Polytempi 4) ", споделя Стефан Драгостинов. Творбата е отдадена на проф. Атанас Карафезлиев - дълготраен лидер на групата на тромбоните в Симфоничния оркестър на БНР. Много от творбите за тромбон на български композитори, както и камерна музика за медни духови са писани особено за Атанас Карафезлиев и той е техен първи реализатор.
Публиката в зала " България " ще чуе и дълго отлаганата премиера на " Плачът на Иисус " за струнен оркестър и клавесин.
" Пасхалната поема " Плачът на Иисус Христос " за струнен оркестър и клавесин е основана през 2019 година по предложение на Валерий Гергиев. Тя следваше да бъде изпълнена от оркестъра на Мариинския спектакъл на Пасхалния фестивал ", споделя проф. Драгостинов и добавя: " За страдание, през идващите няколко години се стекоха събития, които осуетиха реализацията на този музикален план - през 2020 година целият свят бе блокиран от КОВИД-кризата, а след това, през 2022 година, станахме очевидци на съветската инвазия в Украйна, която продължава и до през днешния ден. И по този начин - уви! Пасхалната поема остана в чекмеджето ми. Щастлив съм, че след броени дни творбата ми ще бъде изпълнена от прелестния оркестър на Българското национално радио, под палката на огромния български диригент маестро Симеон Пиронков. "
Под диригентството на Симеон Пиронков ще прозвучи за първи път в България Симфония 91 на Йозеф Хайдн. Радиосимфониците ще изпълнят и Симфония за духови принадлежности на Игор Стравински.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР