Традицията да отбелязваме всяка година деня на раждането си не

...
Традицията да отбелязваме всяка година деня на раждането си не
Коментари Харесай

Защо празнуваме рождените си дни?

Традицията да означаваме всяка година деня на раждането си не постоянно е била част от човешката просвета.

Днес годишното връщане на деня, когато един човек се е родил , е натурален мотив за неговите родственици и другари да изразят насладата си, че съществува. Правят това с положителни пожелания и дарове. Този бит е публикуван в доста страни. В някои католически страни обаче рожденият ден не се чества толкоз шумно , колкото имения ден.

Преди хората да имат тъкмо летоброене те не са могли да празнуват и годишен рожден ден. Раждането на детето обаче от най-древни времена е било съпроводено с особени церемонии , които отговаряли на религиозните показа. Чрез най-различни заклинания трябвало да бъдат изгонени демоните, които биха навредили на детето. В Индия доста се следи какво е разположението на небесните светила при раждането на детето. Когато по-късно то ще се дами, му търсят сътрудник с подобаващ хороскоп. Стар бит е да се посади и рождено дърво.
 
Някои считат, че при започване на отбелязването на рождени дни е езическият фетиш към древноиранския господ на Слънцето - Митра . При почитането на божеството имало ритуали, включващи обилни трапези и замяна на дарове. Първите същински празници, чиито мотив били рождените дни на действителни хора, са провеждани в Древен Египет, а по-късно и в Асирия.
 
Древните гърци имали традиции да честват рождени дни на боговете си по 12 пъти всяка година. Гръцкият историк Херодот споделя за тържествата на персийците във връзка рождените дни. По-заможните измежду тях слагали на трапезата за здраве по цялостен печен вол, камила или магаре. По-бедните се задоволявали с по-малко животно. Но в никакъв случай от масата не отсъствала торта.-->
 
А от къде се появили свещичките върху тортата ? Може би от традицията в Древна Гърция да се сервира специфичен подарък: торта със свещички. Хората вярвали, че с дима от свещите до богинята ще стигнат и техните молебствия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР