Традиционното китайско ястие пържени камъни стана хит в социалните мрежи.От

...
Традиционното китайско ястие пържени камъни стана хит в социалните мрежи.От
Коментари Харесай

Китайското ястие пържени камъни стана световен хит

Традиционното китайско ядене " пържени камъни " стана шлагер в обществените мрежи.

От посетителите се чака да смучат дребните камъни, с цел да се насладят на богатия и лют усет на ястието, което произлиза от източната китайска провинция Хубей.
-->
Те са инструктирани да изсмучат ароматите, след което да изплюят камъните - отсам идва и името на ястието suodiu, което значи " изсмуквам и изхвърлям ".

През миналата седмица в китайските обществени медии се появиха видеоклипове на интернет консуматори, които пробват suodiu, написа CNN, представена от dir.bg.

Те демонстрират и по какъв начин уличните търговци подготвят необикновеното ядене. Готвачите заливат камъчетата с  горещо олио, люти чушки, поръсват ги с чеснов сос и по-късно запържват всичко със примес от скилидки чесън и нарязани на кубчета чушки.

Докато подготвят съставките, тези улични готвачи от време на време описват всяко свое придвижване с рими, съгласно видеоклипове в Xiaohongshu, китайския еквивалент на Instagram.

  " Една порция съживява пристрастеността ", споделя готвачът в едно видео и прибавя, че ястието е толкоз известно, колкото и алкохолът.

След това на клиентите се сервират овкусените камъни в кутии с размер на длан. Според видеото всяка порция коства към 16 юана (2,30 долара).

" Трябва ли да ви върна камъчетата, откакто приключа? ", пита един клиент в същия клип. " Занесете си ги у дома за спомен ", отвръща готвачът.

Смята се, че suodiu датира от стотици години. Според репортаж на локална медия тя се предава от генерации наред от лодкарите. В старите времена лодкарите можели да заседнат посред реката и да останат без храна, до момента в който доставят артикули.

За да " намерят благополучие в горчивината ",  те събирали камъни, които готвели с други подправки, с цел да подготвят ядене.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР