Традиционно цикълът на цените на петрола следва напълно предвидим модел.

...
Традиционно цикълът на цените на петрола следва напълно предвидим модел.
Коментари Харесай

Британски вестник: Войната на Путин и зелените активисти ще ни докарат разоряващи сметки за енергия

Традиционно цикълът на цените на петрола следва изцяло предвидим модел. Високите цени, без значение от непосредствената им причина, носят големи облаги и затова предизвикват бързите вложения. Но същите тези високи цени също подтикват понижаване на търсенето, което постоянно води до очевидни рецесии, защото стопанските системи се борят да покрият стремително растящите разноски за сила, написа английският вестник " Телеграф ".

Търсенето спада тъкмо когато целият този нов потенциал проработи, което води до срив на цените и прекъсване на новите вложения. След това търсенето се уравновесява с предлагането и в последна сметка го надвишава. Цените стартират да порастват и цикълът стартира още веднъж.

Но този път има две огромни разлики - дневният ред за изменението на климата и глобите, наложени на Русия поради войната на Путин в Украйна . Още преди началото на съветската инвазия беше ясно, че осъществяването на задачите по битка с изменение на климата , която стартира по-активно към 2017 година, ще докара до сериозен проблем с доставките на енергоизточници .
 Участниците в COP26 реализираха световно съглашение
Участниците в COP26 реализираха световно съглашение

Безпрецедентен текст за ролята на изкопаемите горива...

Въпреки продължаващата взаимозависимост от въглеводородите за съвсем всички улеснения на актуалната цивилизация, чуваме, че тази промишленост е остаряла и затова всъщност несъответствуваща за вложения. Инвестициите в изследване и разработка на въглеводороди последователно се забавиха и по-късно съвсем стопираха, изключително с идването на пандемията. Изглеждаше, че времето на огромните петролни компании, " огромният нефт ", свърши окончателно.

На петролните компании изрично бе казано, че към този момент не са нужни, запасите от нефт и газ ще бъдат изоставени, няма кой да ги продава и по тази причина не си коства да се развиват.

В допълнение, корпоративните вложители започнаха да се преценяват с екологични, обществени и етични критерии. Но тогава на сцената се появи Владимир Путин . Оказва се, че занапред ще имаме потребност от тези огромни " неприятни " и " несъответстващи за времето " петролни компании и може би даже от такова " отхвърлено гориво " като въглищата .

В опит да наложи ембарго върху съветския нефт и газ, Европа на процедура изключи един от най-големите снабдители в света , което доста усилва дефицита на въглеводороди, а подобен имаше, още когато стопанската система се възвърне от насилственото затваряне на предприятия заради пандемията.

В резултат на това на тогавашните международни пазари на нефт и газ се появи самобитна " ножица ". Западните страни са принудени да търсят скъпи други възможности на съветските въглеводороди, до момента в който по-малко кардинални страни като Китай и Индия могат да имат достъп до съветска сила на цени, които наподобяват " смешно ниски " по днешните стандарти.

Там, където се радват на конкурентното преимущество на евтината работна ръка, в този момент се възползват и от релативно евтиния нефт и газ.
 Индия усилва доставките на съветски нефт
Индия усилва доставките на съветски нефт

Москва предлага отстъпки

Ще отнеме доста време, с цел да се основат другите възможности на съветските горива, от които Западът се нуждае в този момент. И въпреки всичко едни злодеи се заменят с други. В опит да изолират Русия, Съединени американски щати и техните съдружници са принудени, по подигравка на ориста, да флиртуват с други " мрачни антидемократични " страни като Саудитска Арабия и Иран, с цел да се опълчват на опустошителните цени на петрола от над 100 $ за барел.

Може да наподобява необичайно, че към момента не сме видели цялостната " реабилитация " на огромните петролни компании, отразена в цените на акциите на " Бритиш Петролеум " или " Шел ". Да, акциите започнаха да се повишават още веднъж, само че надалеч от равнищата, исторически свързани с цени на петрола от над 100 $ на барел.

Защо? Това частично се дължи на нуждата да се отдалечим от огромните вложения в съветския петрол и газ. Освен това е належащо да се вземе поради данъкът върху непредвидените облаги. Но най-много тук идва нашият остарял " другар " - изменението на климата . И двата основани в Обединеното кралство петролни колоса имат амбициозни проекти да преминат към възобновима сила .

Разбираемо е, че вложителите са обезпокоени. Колкото и да е стеснен във времето бизнесът с петрол и газ, има избрани изгоди да вършиме това, което можете да извършите най-добре.. Това, което вършат други огромни петролни компании, изплащайки големи дивиденти, вместо да слушат " зова на сладкогласните сирени ", обещаващи " опциите ", които дават възобновимите източници .

Но английските петролни колоси наподобява са решени да пропилеят благосъстоянието на избор, което е налично през днешния ден, и да се впуснат в нещо, от което не схващат. Във всеки случай всичко това ще зарадва представителите на " зеленото " лоби. Високите цени на въглеводородите форсират енергийния преход, правейки възобновимите източници да наподобяват по-конкурентоспособни .

Докато Русия остава отвън играта, ще отнеме доста време западното предложение и търсене да се балансират, даже и с потискащия резултат на рецесията върху търсенето.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър председател Марио Драги могат да бъдат подложени на критика, че се пробват да " продадат " на безценица териториалната целокупност на Украйна в търсене на спокойно съглашение с Путин . Но те най-малко признават тази горчива истина. Докато продължава въоръженият спор в Украйна, цените на силата ще останат пагубно високи, най-малко за Запада.
 Европейски Съюз няма да откри първокласен нефт като съветския, уверен Медведев
Европейски Съюз няма да откри първокласен нефт като съветския, уверен Медведев

Руските банки продължавали да работят обикновено макар изключването им от SWIFT
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР