Традиционно бялото вино се поднася охладено, а червеното – на

...
Традиционно бялото вино се поднася охладено, а червеното – на
Коментари Харесай

Ценни съвети от експерт: При каква температура трябва да се поднася виното

Традиционно бялото вино се сервира охладено, а аленото – на стайна температура. Според един австралийски винен специалист по вино обаче това не е вярно и може да се отрази отрицателно на усета на напитката.
Кейтлин Рийс, която е основен сомелиер на Fred's and Charlie Parker's, изяснява, че въпреки да е изкушаващо виното да се сервира съгласно обичайното мислене, тя прави тъкмо противоположното – сервира и аленото вино охладено. Причината е, че усетът му доста се въздейства от топлината.
Червените виновност нормално се сервират от маза, където постоянно е доста по-хладно. Най-високата температура, при която би трябвало да се сервира аленото вино, е 19 градуса. Ако е по-светлочервено, температурата не трябва да надвишава 15 градуса.
Рийс добавя, че в случай че аленото вино се сервира прекомерно топло, тогава миризмата на алкохол става по-натрапчива, а усетът – по-малко прелъстителен.
Експертът добавя, че през топлите месеци алените виновност следва да се държат в стая с следена температура. При тези, които не се съхраняват в такова помещение, е целесъобразно да се охладят, преди да се сервират. Това може да стане, като бутилката се остави в лед за към 10 минути.
За по-светлите виновност Кейтлин предлага да се охладят във фризера за 20 минути, преди да се поднесат, с цел да доближат до 15 градуса при сервиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР