Традиционният пазар на здравеопазване винаги е носил всички белези на

...
Традиционният пазар на здравеопазване винаги е носил всички белези на
Коментари Харесай

„Интернет болниците“ в Китай: технологични платформи и практическо използване

Традиционният пазар на опазване на здравето постоянно е носил всички белези на физическо пространство - клиники, лечебни заведения, здравни центрове. В онлайн пазара на опазване на здравето в Китай взаимоотношенията сред пациенти и снабдители се реализират посредством виртуални платформи, които са налични посредством мобилни устройства и компютри. Технологичните платформи извършват обособена роля като медиатор на трета страна, обединявайки пациенти и лекари и улеснявайки услугите и транзакциите.

Използването на цифрови технологии при даването на здравни услуги в Китай се форсира, водено от държавната политика и растежа на интернет предприятията. През ноември 2020г. дейните консуматори на интернет здравни грижи към този момент са над 55 милиона. Това са пациенти, които са потърсили онлайн медицински препоръки, закупували са медикаменти или са насрочили прегледи в държавни лечебни заведения. Ускореният прогрес в цифровото опазване на здравето на Китай се реализира посредством потребление на опциите за електронна търговия, логистика и връзки на огромни интернет предприятия като Alibaba, Tencent и JD.com. Централното държавно управление на страната се ангажира да развие интернет здравната екосистема в опит да усъвършенства качеството и успеваемостта на системите за даване на здравни грижи и здравни услуги.

Платформите в бранша на опазването на здравето разрешават продажбата, улеснението и доставката на необятна гама от здравни услуги и артикули. Това включва медицински съвещания, обмисляне на действителни прегледи в лечебни заведения или клиники, изписване на предписания, продажба и доставка на медикаменти, информация за ръководство на опазването на здравето и здравно обезпечаване. Сред най-ранните начинания за даване на опазване на здравето по интернет в Китай беше основаването през 2015г. на интернет болничното заведение „ Уджен “ в град Тонсян в провинция Джъдзян. Инициативата за интернет болница „ Уджен “ е първата такава в създаването и широкомащабното внедряване на онлайн платформа, където пациентите могат да получат медицински препоръки и предписания за медикаменти и, когато е належащо, да си запишат прегледи в лечебни заведения.

Популярността на онлайн медицинските съвещания нараства доста измежду градското и селското население. Четирите най-големи платформи (извън независимите платформи на обособените болници), предоставящи онлайн медицински съвещания, са Haodf.com, WeDoctor, Chunyu Doctor и Ping An Good Doctor.



Взети дружно, тези четири платформи съставляват почти 60% от всички онлайн съвещания в Китай. В допълнение към консултациите, тези платформи се занимават и с продажба на медикаменти, застрахователни полици и даване на стратегии за здравен мениджмънт. Други китайски платформи, като AliHealth и JD Health, се концентрират най-вече върху продажбата на медикаменти.

Платформите разрешават на пациентите да търсят доктор въз основа на неговия предходен опит, специализации или даже оценки на удовлетвореността на клиентите. Видовете предлагани услуги варират в другите платформи и включват медицински съвещания посредством текстови или снимкови известия, телефон или видео. По-голямата част от консултациите обаче разчитат главно на текст и изображения (повече от 70%) и доста по-малко на съвещания по телефона (около 15%). Консултациите по хирургия, вътрешни заболявания, педиатрия и акушерство са най-честите специалности, за които пациентите търсят онлайн съвещания.

Разбира се, лекарите в държавните лечебни заведения образуват ядрото на работната мощ на интернет платформите. Много огромна част от тези експерти поддържат работата си на цялостен работен ден в болница или клиника и отделят избран брой часове седмично за даване на интернет съвещания.



Ping An Good Doctor, водещата платформа за цифрови здравни услуги в Китай, играе съществена роля в развиването на бранша и въвеждането на нови бизнес модели за работа. Поддържайки повече от 1,27 милиарда съвещания предходната година, Ping An Good Doctor дава поредни, висококачествени медицински и здравни услуги. „ Ping An Good Doctor обезпечи градивните детайли за своите старания да задоволи медицинските и здравни потребности на всеки, да облекчи натиска върху обществените медицински и здравни запаси и да поддържа самодейността „ Здрав Китай 2030 “, споделя Фан Уейхао, ръководител и основен изпълнителен шеф на платформата.

След като построи екосистема, която включва повече от 48 000 вътрешни и външни лекари и експерти, както и партньорства с повече от 3600 лечебни заведения, Ping An Good Doctor има за цел да се трансформира в основен дирек на бранша на опазването на здравето в Китай. Освен партньорства с лечебни заведения, Ping An Good Doctor си партнира с 202 000 аптеки, което е 34% от всички аптеки в Китай. Ping An Good Doctor сътвори 225 централни склада, осигуряващи едночасова доставка на медикаменти в 140 града.

Страните в Южна и Югоизточна Азия вървят по същия път като Китай. С появяването през последните години на онлайн платформи за опазване на здравето като DocOnline в Индия, Haldoc и Good Doctor в Индонезия и Doctor Raksa в Тайланд.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР