Традиционната изложба Дами канят“, посветена на жените-творци и вдъхновеното от

...
Традиционната изложба Дами канят“, посветена на жените-творци и вдъхновеното от
Коментари Харесай

Жените-творци представят в традиционната изложба „Дами канят“

Традиционната галерия „ Дами канят “, отдадена на жените-творци и въодушевеното от тематиката за дамата творчествор, се открива през днешния ден в галериата на Дружеството на пловдивските художници. Изложбата включва богат диапазон от творби на образното изкуство - живопис, графика, снимка, N форми, рисунка и доста други.

Темата за Жената в изкуството – трайна и непрекъсната, неизчерпаема и вечна; Жената като облик, знак, обект, основен мотив; Жената като муза, ентусиазъм, наличие, умелост. В днешния свят, в който се премислят одобрените норми; унищожават се стереотипни настройки, е предизвикателство да се провежда такава галерия, споделят уредниците.

Различават ли се творбите на жените-творци? Има ли нещо характерно, по което се разпознава, че създателят е жена? Доколко личността в изкуството има въздействието на пола си? Вярно ли е, че има предразсъдъци към „ женското “ творчество? Има ли „ женски “ тематики, „ женско “ чувство, „ женска “ сензитивност? Чрез изкуството се задават въпроси и самото то е отговорът.

Всяка жена, която взема присъединяване в изложбата, е свободна да избере сама това, с което ще се показа. Любителите на изобразителното изкуство могат да чакат разнообразна експозиция, със мощно персонално наличие на всеки един създател. Куратори са Борислава Сотирова, Емилия Арабаджиева, Ирина Гърдева, Лидия Симеонова.

Откриването е от 18.00 ч. в галерията на Дружеството на пловдивските художници на бул. „ Цар Борис III Обединител “ 153. Изложбата може да се види до 23.03.2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР