Европа и нейните лидери днес са вперили поглед към Мадрид.

...
Европа и нейните лидери днес са вперили поглед към Мадрид.
Коментари Харесай

Испанският премиер обявява ще подаде ли оставка

Европа и нейните водачи през днешния ден са вперили взор към Мадрид. Поводът -премиерът-социалист Педро Санчес ще разгласи дали ще подаде оставка. В четвъртък той шокира цялата нация като съобщи, че се отдръпва краткотрайно поради развихрилия се скандал за корупция, обвързван със брачната половинка му. Трябвало да намерения по какъв начин да постъпи. Последваха многочислени демонстрации в няколко огромни града на Испания на поддръжници на Санчес и Социалистическата му партия, които го приканиха да не се отхвърля и да не се поддава на натиска на политическите си съперници.

Самият Санчес отхвърля обвиняванията против брачната половинка си Бегоня Гомес и ги дефинира като част от продължителна акция на свои противници за очерняне на него и брачната половинка му. Жалбата против госпожа Гомес беше подадена от крайнодясна правна платформа, съгласно която тя е употребила служебното си състояние, с цел да въздейства върху бизнес покупко-продажби.

Социалната платформа " Manos Limpias " или " Чисти ръце " признава, че жалбата се основава на вестникарски публикации. Испанските прокурори настояват, че тя би трябвало да бъде отхвърлена. Съдебният проблем следва да бъде решаван от съответните органи, само че политическото му отражение, а точно - ще се отдръпна ли министър председателят от власт, остават мистерия.

Санчес разяснява, че този ход е прекомерно персонална офанзива против фамилията му и че се нуждае от време, с цел да реши какви са целите му. На процедура пред него стоят 4 разновидността: да подаде оставка, да изиска парламентарен избор на доверие, да свика нови избори или да остане на поста си. Първите три неизбежно ще пратят Испания в едно несигурно състояние с неразбираем излаз. Последният вид пък ще компрометира Санчес като политик, а и някак разумно го подрежда до други видни испански високопоставени лица, забъркани в корупционни сканадали (инфанта Кристина и брачният партньор ѝИняки Урдангарин, самият крал Хуан Карлос и др.)

52-годишният министър председател встъпи в служба през 2018 година, а предходната година обезпечи нов мандат на социалистите като водач на съдружно държавно управление на малцинството, напомня Ройтерс.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР