Този Златен парк само за секунди ще ви пренесе в

...
Този Златен парк само за секунди ще ви пренесе в
Коментари Харесай

Златен парк ни води в света на хобитите

Този Златен парк единствено за секунди ще ви придвижи в света на фамозния испански проектант Антони Гауди. Но всичко това не е в Барселона, а навръх изхода на град Луковит в посока София.

Входът му е „ маркиран “ с клон от дърво, стъпило на остаряло колело от желязо - вместо преграда. След това се потапяте в един необикновен свят на каменни гъби, прелестни бели и розови водни лилии, лехи с формата на сърце и даже изкуствено езеро, в което се вижда дребна къщичка… за патици. Обстановка, която към този момент сме виждали във филмовата трилогия " Хобит ".

Всъщност паркът е ситуиран на брега на река Златна Панега (откъдето идва и името му), в местността Синдиката в Луковит. А зад този особен план стоят трудът и въображението на един българин.

В Луковит всички го знаят като Андриан Йорданов-Ачо - той е пещерняк, предприемач и разпален патриот. Израснал в този край, от години се е заел с неговото възобновление като нравствен център. Затова стартира да строи своите невероятни каменни къщи. Първата я стартира през 2006 година и я прави като подслон в гората. В нея могат да отседнат и ловджии, и туристи. После към нея оформя две езера и засажда водни лилии в тях. Днес каменните къщи се множат: едната е в местността Синдиката в Луковит, други три има в село Карлуково - едната е дребна, среща се пред пещерата Проходна и служи за Информационен център. Ала черешката на тортата е къщата от камък и дърво, до която се стига по мост от каменни цветя.

Най-впечатляваща обаче е дребната сграда, която безусловно е кацнала в язовир Луковит. Всеки може да стигне до нея с лодка по реката. Когато влезете вътре, ще откриете, че към самата къщурка има прикачен мотор и тя безусловно може да плава във водата.

С помощта на доброволци Ачо е възстановил скалния манастир „ Св. Никола “ (Глигора), както и пътя до него. С ентусиазъм и безрезервност той сбъдва фантазията си да основава стойностни неща, които да се вписват в природата и да радват хората.

Връзката му с природата идва от пещерите.

От 1980 година Андриан Йорданов-Ачо се занимавам с пещерно дело. Още като възпитаник взе участие в изследванията на пещерата Темна дупка, която е била населявана от древността.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР