Той вече е незаобиколим фактор и е почти напълно реабилитиран,

...
Той вече е незаобиколим фактор и е почти напълно реабилитиран,
Коментари Харесай

Пеевски и пешките на родната политическата сцена

Той към този момент е незаобиколим фактор и е съвсем изцяло оправдан, остава само въпросът с каква държи останалите политически водачи

Думите на Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ", че: „ Пеевски се промени за положително, за положителното на цялата страна и към този момент е станал представител на европейските полезности ”, провокираха както безумен смях, по този начин и укори от страна на негови съпартийци и симпатизанти на партията, както и напомнянето на въпроса, който през последните месеци всички си задават – Пеевски ли е този, който дирижира държавното управление и дефинира какво ще се случва в страната.

Малко по-късно, във Facebook, Лорер се извини на поддръжниците на групировката, които " са се стреснали от заглавията във връзка с господин Пеевски тази заран ", допълвайки, че заглавието, без да прецизира кое, не отговаряло на казаното от него. Това обаче не промени значително нещата, както и все по-натрапчивия усет, че Пеевски разпределя позициите на шахматната дъска, а всички движещи се по нея, са просто (негови) пионки.

Още по-озадачаващо е, че тези думи на Лорер идват часове откакто самият Пеевски за следващ път насочи упреци към премиера Николай Денков, като този път популяризира посредством пресцентъра на партията си отворено писмо, в което го упреква, че не се е справил с проблемите, породени от падналия през уикенда сняг. Народният представител добавя, че Денков прави опити със " съмнителна пиар акция " да избави " компрометирания си имидж ".

Още в неделя пък разгласи, че е подготвен да стане и министър председател на страната, като мотивът беше несправянето на властта след рухването на снега.

Нещо повече - по отношение на проблема с неодобрения на първо четене бюджет на НЗОК депутатът сподели на Денков да не се бърка в работата на парламента; не пропусна да го захапе и че спасяването на персоналния му злепоставен имидж е по-важно от това да служи на хората; напомни и случая, който доби известност в последните дни, когато учителка описа, че е чакала с 50 деца във трен, с който е трябвало да пътуват, само че композицията по този начин и не е тръгвала, само че тогава се обадила на премиера с молба за помощ и по тази причина децата се придвижили с нова комбинация, което съгласно Пеевски, е съмнителна пиар акция; иронизира го и че това било „ похвално ”, само че за какво не е вложил същата сила и усърдие, с цел да упражни нужния надзор към различен собствен непосредствен прочут, съвсем родственик, с който постоянно си пиел питието - шефа на " Електрохолд " (компанията, която има електроразпределителното сдружение, опериращо в Западна България - бел. ред.), без да стане ясно за кой началник на " Електрохолд " приказва...

Свръхактивността на Пеевски през последните месеци

От известно време всички виждат, че глобеният по Магнитски народен представител от Движение за права и свободи е извънредно деен по всички политически и публични тематики. Нещо повече, след негови изявления, проблеми се позволяват, ангажименти се извършват или трансформират, падат глави или следват назначения. А тонът на Пеевски към хората, които порицава, е като към непослушно дете. Той ги хока, приказва присмехулно с и за тях, употребява даже и обидни прилагателни. И всички си мълчат, а защото видно не става дума за дребни деца, които не могат и не знаят по какъв начин да се защитят, единственият извод е, че всички – по един или различен метод, са подвластни от него.

Преди това той години наред не бе приказвал нито от парламентарната естрада, нито пред медии, нито разясняваше който и да е. Напротив, дори рядко посещаваше и Народното събрание.

Активността му касае и неговата партия – Движение за права и свободи, като преди няколко седмици, извънредно ненадейно и без никакви индикации, Мустафа Карадайъ подаде оставка като водач, което докара и до оглавяването от страна на Пеевски на парламентарната група на партията и до номинацията му от структурите на придвижването за водач. Но както е обичайно за протичащото се в Движението, това не беше предшествано нито от кавги, нито от изказвания на Карадайъ или Пеевски, нито от какъвто и да е знак, че предстоят такива рокади на върха. Все още не са известни и аргументите за сходна промяна, като се носят клюки, че точно по избор на Пеевски, досегашният водач на партията е „ помолен ” да се откаже от поста си.

Вместо след Магнитски всяка непосредственост с него автоматизирано да се трансформира в тематика табу за останалите партии и политици, се случи точно противоположното. Пеевски се трансформира в поръчител за новото държавно управление, той стана поръчител за Конституцията, беше признат и за пълновръстен сътрудник на ПП-ДБ, чиято изразителност пък години наред беше ориентирана точно против него и чиито гласове в огромна степен идват от хора, за които моделът „ Пеевски ” е този на корупцията.

През септември се разгласи за неотложно въвеждане на възбраната за влизането през границата на България на коли с съветска регистрация. Този месец пък сезира прокуратурата и ДАНС с гледище за инспекция на това по какъв начин България ползва глобите против Русия с искане да се ревизира и информация за съветския олигарх и политик Алексей Чепа, както и данните, че той заобикаля европейските наказания през България.

Също при започване на месеца изиска неотложно издаване на заповед от министъра на опазването на здравето, с която да се спре краткотрайно паралелният експорт на медикаменти, предопределени за лекуване на животозастрашаващи болести, измежду тях и инсулин – несъмнено вярна позиция по доста значим и наболял въпрос, която отново го вкара в медиите. В типично негов жанр се скара и на министерството, в частност на министъра, като съобщи, че „ отсъствието на деяние е нарушаване както на Хипократовата клетва на медиците, по този начин и на клетвата, която всеки български министър и народен представител поставя ”.

След терористичното нахлуване на " Хамас " против Израел обществено съобщи, че приканва и упорства „ да бъдат подхванати нужните дейности за изпращането на трети полет от българската страна, който да прибере невредими българските жители, блокирани в Израел ", което след това се и случи.

Обяви и каква военна помощ ще дадем на Украйна, намеси се и като медиатор при решаването на рецесията с митингите на миньорите, безусловно наложи и в новия антикорупционен закон членовете на бъдещата Комисия за противопоставяне на корупцията да се избират от Народното събрание с болшинство от ⅔, което автоматизирано ще направи гласовете на депутатите от Движение за права и свободи незаобиколими, партията му излъчи и собствен представител за подуправител на Българска народна банка. Взе позиция и по тематиката за възможна продажба на държавни земи, заявявайки, че Движение за права и свободи няма да допусне такова нещо...

Паралелно с политически си позиции, Пеевски затвърждава и публичните си като се срещна с митрополитите от Светия синод на Българската православна черква, като съобщи, че „ страната би трябвало да има грижата за БПЦ, тъй като за нас най-важна е грижата за хората. Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде опция да изпълнявате задачата си да укрепвате вярата на православните християни, храмовете да са отворени за хората, а свещениците да имат почтени хонорари ”. Последва и среща с основния мюфтия на България доктор Мустафа Хаджи, като на нея Пеевски заявява " цялостна поддръжка от страна на страната и Народното събрание за Главното мюфтийство ”, както да пое уговорката да бъде обезпечена и обезпечена работата на Главно мюфтийство през Закона за държавния бюджет, в това число и " подпомагане по всички тематики, сложени от Главния мюфтия ".

Къде са Демократична България и ПП- борците с мафията (ДПС)?

По всичко проличава, че те нямат нищо срещу Пеевски да взема решение основни въпроси в ръководството на страната, оправдавайки се, че се радват, че Движение за права и свободи поддържа техните цели. Явно към този момент партията на Ахмед Доган не са част от мафията. Или пък са мафия, само че такава, с която и сякаш борците против нея вече работят добре.

И без значение кой и какво мисли за Делян Пеевски, без Политическа партия и Демократична България неговият нов образ нямаше да е вероятен, той нямаше да може да дефилира по медиите, а всички смирено да мълчат, когато се изрича от трибуната или когато приказва от името на държавното управление.

Някои стигат и по-далеч, като настояват, че точно поради сигнали от политици на Демократична България и Политическа партия той се е озвол в „ Магнитски ”, а скоро, точно с тяхната поддръжка, ще бъде изваден от там.

Обясненията и умопомрачително нелепите оправдания на водачите на двете партии, изречени на глас и от Лорер, че видите ли, Пеевски се бил трансформирал, че към този момент е говорител на европейските полезности ”, че го прави за положителното на страната си, показват безпомощността им пред него. Благодарение и на тяхното безмълвие, на тяхното приемане на тази негова „ смяна ”, той към този момент е незаобиколим фактор и е съвсем изцяло оправдан. Буквално му остава единствено изваждането от американския световен закон, с цел да може обликът му дефинитивно да бъде изчистен.



Защото точно с благословията на въпросните две партии и водачите им, от елементарен народен представител в партия, с която (уж) имат съществени разлики и партия, против чиито обръчи те (уж) водят война от години, Пеевски внезапно стана одобряван сътрудник, който някак напълно естествено стартира да огласява решения на кабинета, да ни осведоми авансово какво ще направи държавното управление, да го насочва, да се кара на непослушните министри, да ги гони, да се появява даже на лидерските срещи на Кирил Петков и Христо Иванов с премиера Николай Денков.

И в случай че държанието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и на партията му по отношение на Пеевски е предстоящо и даже резонно, нали по този начин твърдяха тъкмо от Демократична България и Политическа партия, държанието и приемането на депутата от Движение за права и свободи от упоменатите две нагоре партии, буди най-малкото неразбиране. Колко елементарно било – обявяваш обществено евроантлантическата си позиция, ставаш бранител и прокламатор на европейските полезности и хоп... към този момент си различен човек, целият в бяло.

Вероятно неуточнен остава само въпросът – с какво толкоз държи останалите политически водачи Пеевски, изобщо всички политици у нас, с цел да не могат да му се опълчват по никакъв метод. Или пък постоянно съществува и разновидността родните ни ръководещи да са толкоз безпринципни и продажни, с цел да са склонни да си трансформират позициите по (уж) основни и базови въпроси за тях, единствено с цел да се задържат оптимално дълго на върха на българското политическо тресавище.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР